Армстронг призна за допинга пред Опра Уинфри

Спорт

15-01-2013, 08:40

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Колоездачът се извини на фондацията си за борба с рака

Бившият шампион по колоездене Ланс Армстронг призна, че е ползвал допинг в интервю на Опра Уинфри, което ще бъде показано в четвъртък, съобщи таблоидът Ю Ес Ей Тудей.

Вестникът, който цитира анонимен източник, заявява, че спортистът за пръв път прави такова признание, без все пак да влиза в подробности за начина, по който е ставало това. Той не назовава и съучастници, каквито трябва да е имал. Интервюто се очаква с голям интерес. То е снимано в луксозното му имение в Остин, Тексас.

Бившата звезда на колоездачния спорт Ланс Армстронг поднесе по-рано извиненията си на членовете на своята фондация "Livestrong".

"Ланс дойде в седалището на фондация "Livestrong" за лична среща с нашите членове и искрено се извини за мъчителните моменти, които са изживели заради него", каза говорителката на асоциацията за борба с рака Рей Базар.

Тя припомни, че самият Ланс Армстронг е човек, преборил рака, и е основал през 1997 г. своята фондация.

Обвиненият в употреба на допинг спортист предприе тази стъпка към членовете на фондацията малко преди да се яви на много очакваното интервю пред американската тв водеща Опра Уинфри.

Международният колоездачен съюз (UCI) през октомври взе решение за отнемане на всичките му титли, спечелени в последните 14 години, включително и седемте титли от "Тур дьо Франс", след доклад на Американската антидопингова агенция (USADA).

Ако бившият шамрион признае, че е участвал в схема за употреба на допинг, то това ще има сериозни юридически последици.

Освен паричните премии, получени заедно с титлите, на които е носител, той може да бъде изправен и пред съда и дори да стигне до затвор, считат юристи.