BG студенти съдят правителството на кралицата

Най-доброто от печата

15-01-2013, 07:31

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Разпоредбите на Острова ограничават правото им да работят по 20 часа седмично с процедурни хватки.

Български студенти започват набирането на средства, за да съдят за дискриминиция правителството на Нейно величество британската кралица Елизабет Втора.

Разпоредбите на Острова дискриминират българските и румънските студенти, като ограничават правото им да работят по 20 часа седмично с процедурни хватки. Българите са принудени да чакат между 6 и 9 месеца работните си разрешителни (жълта карта), като през това време остават без паспорт или личната си карта.

В същото време студентите от други страни от ЕС нямат ограничение за работа, а тези извън съюза получават разрешителните си още с издаването на визата.

“Това води до ситуация, при която българите и румънците са единствените студенти от всички 193 държави по света, които нямат горепосоченото право на работа в момента на започване на обучението си. Всички други студенти с гражданство на държава членка на ЕС имат неограничено право на работа на територията на Великобритания, произтичащо от европейското законодателство”, пише в отворено писмо, подписано от над 3700 членове на фейсбук група “За равни студентски права на българите и румънците в Обединеното кралство”. Документът е изпратен до президента Росен Плевнелиев, председателката на парламента Цецка Цачева, премиера Бойко Борисов и външния министър Николай Младенов. От няколко дни студентите са се разбрали във фейсбук групата си да съберат пари, за да съдят правителството на Нейно Величество Елизабет II.

Над 1060 души с местоживеене във Великобритания бяха подписали до вчера петиция на сайта на британското правителство с искане дискриминационните условия да отпаднат.

Президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Цветан Цветанов, външният министър Николай Младенов и министърът на труда Тотю Младенов са поставяли нееднократно въпроса в лични срещи с премиера Дейвид Камерън и други свои колеги, съобщи пред “Труд” посланикът ни в Лондон Константин Димитров (виж интервю с него долу).

Според източници на “Труд” в един от официалните отговори на английското правителство с подпис на Дейвид Камерън се е твърдяло, че закъснението на английските чиновници е заради... “малък административен капацитет”.

От “Вашата Европа съветва” (Your Europe Advice) - служба в помощ на свободното придвижване на граждани, ръководена от Европейската комисия, съветват всички български студенти да подадат оплакване до Европейската комисия за дискриминация и забавен достъп до работа на половин работен ден във Великобритания. Това се казва в отговор на службата до Филип Ангелов, който е един от инициаторите на протестите. Становището е добавено към отвореното писмо до българските институции.
Казано накратко, Великобритания непрекъснато нарушава задълженията си като член на ЕС, казва в своя публикация в европейското издание euractiv.com и адвокатката Галина Костадинова, която работи в Your Europe Advice. “Това е фундаментален принцип на европейското право, гарантиращо свободата на придвижване. Той е потвърден още веднъж през юни 2012 г. от Съда на Европейския съюз по повод ограниченията срещу българи и румънци, наложени в Австрия”, пише Костадинова.

Лондон иска и частни здравни застраховки

Друг тормоз за младежите от България и Румъния е, че от тях искат частна здравна застраховка, а не Европейска здравна карта, покриваща услугите за всички граждани на ЕС, учещи в чужбина.

Оправданието, че това се изисква заради преходния 7-годишен период, забраняващ работа за граждани на двете страни. Лондон има право на временни ограничителни мерки, но явно не може да третира граждани на ЕС по-зле, отколкото идващите извън някоя от 27-те страни членки. Български студенти твърдят освен това, че английската гранична агенция UKBA, която дава жълтите карти, задържа лични документи, докато им изтече срокът на валидност, след което отказва разрешение с аргумент, че са изпратени невалидни документи. Бъдещите висшисти на Острова се оплакват и че с офисите на UKBA може да се поддържа контакт само по пощата или по имейл, но не и по телефон.

Нашите работят като фирми

Най-разпространеният легален начин за труд на сънародниците ни във Великобритания е да го правят като еднолични търговци.

Според английските закони те могат да регистрират бизнеса си само с едно телефонно обаждане или дори да се обозначат пред закона, чак след като са започнали да упражняват дейност .

За това огромната част от тях работят в сферата на строителството и почистването. В строителната индустрия на Острова като самонаети лица работят почти 90 процента от всички. Работодателите плащат за изпълнена работа или на час, като така нямат ангажимент за изплащане на осигуровки и трудови договори.

Българите, които се самоосигуряват, нямат проблем да получат качествено здравно обслужване, когато се наложи.

За работата в селското стопанство, известна и като бригади, има квоти и се издават временни трудови визи.

Младежите попълват въпросник

Разрешението за 20 часа работа на седмица на територията на Великобритания за студенти от България и Румъния е известно като жълта карта. Студентите кандидатстват за него, като попълват въпросник от 15 страници. Освен това се изпраща доказателство за адрес, банкова сметка, документи за финансиране на престоя като банково извлечение и декларация, че няма да са в тежест на държавата, и здравна застраховка. Всичко това трябва да е придружено с международен паспорт или лична карта. Въпросникът се изпраща в Британската гранична служба, която е част от вътрешното министерство. Според обяснение на сайта на службата “целта ни е по 99% от изпратените по пощата молби да се вземе решение не по-късно от 6 месеца”.
Великобритания запази и ограниченията си за работа на българи в страната си, които трябва да отпаднат в началото на следващата година.

UK министри на нож заради прилив на имигранти

Спекулациите заради падането от 2014 г. на трудовите ограничения за българи и румънци във Великобритания скараха двама министри на “Даунинг стрийт” 10, твърди в. “Гардиън”.

Министърът за общините и местната администрация Ерик Пикълс предупреди за проблеми с държавните жилища за социално слаби, когато паднат ограниченията за Румъния и България догодина.

Вътрешното министерство на Тереза Мей се разграничи от бележките на Пикълс. А от кабинета обясниха, че тревогата на нейния колега се базира на експертни оценки от неговото министерство.

Но от кабинета на Пикълс твърдят, че той има статистика на потенциалните имигранти именно от вътрешното министерство.

Спорът възникна в неделя, когато Пикълс бе запитан от Би Би Си за последствията от премахването на ограниченията за българи и румънци. Министърът първо обяви, че никой “не може да знае точния им брой” и че не е имал консултации с вътрешното министерство. Но после уточни: “Имам данни, но им нямам доверие и докато не съм сигурен в тях, няма да ги публикувам.” Вчера премиерът Дейвид Камерън подкрепи Пикълс, че е прав да не спекулира с числа.

Мей бе предупредила, че свободата на движение не трябва да означава, че Лондон ще приема имигранти от ЕС, които единствено ще взeмат социални помощи.
По официални данни към 2012 г. на Острова живеят постоянно 82 000 румънци и 52 000 българи. Опозицията спекулира с числото 300 000 за след 2014 г.

Лондон: Спазваме вече стандартите

“Британската гранична служба уведоми за възстановени стандарти на издаване на разрешителни за работа за студенти от България и Румъния.”
Това се казва в съобщение на сайта на посолството на Великобритания в София. Служители на пресслужбата на мисията на Лондон у нас посъветваха да ползваме информацията като официално становище на посланика Джонатан Алън по въпроса със забавените работни разрешителни на българските студенти.
На 9 януари 2013 г. британската гранична служба съобщи, че е наела допълнителен персонал за обработка на заявките

Константин Димитров, посланик на България в Лондон:

Не очакваме бум от българи на Острова