Дани Каназирева вади далавери за милиони

Мисия Пловдив

15-01-2013, 09:19

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Марково тепе е препродадено с печалба от 20 млн. лева, наказани няма

Проверки на всички съмнителни сделки трябва да бъдат извършени и в община Пловдив по подобие на Несебър, счита общинската съветничка и координатор на “Движение България на гражданите” за Пловдив-област Дани Каназирева. Заради далавери с имоти Пловдив е загубил много повече пари, отколкото черноморският град от сделката с дюните.

Продажбата на Марково тепе е най-големият грях на местната власт спрямо пловдивчани, останал и до днес ненаказан. Щетата за града възлиза най-малко на 20 милиона лева, освен окончателното съсипване на Седмия хълм. Порочната сделка е извършена през 2003 г. с решение на Общинския съвет, доминиран от СДС, и по предложение на тогавашния кмет Иван Чомаков. Осем декара земя в центъра на Пловдив, на бул. "Руски", са спазарени без търг и конкурс с фирма "Стоянстрой" ЕООД  срещу скромната сума от 1 301 600 лева.  Продажбата е направена чрез ликвидация на съсобственост. Предприемачът Стоян Сариев има само 400 квадратни метра, общината - 8135 квадратни метра. На практика към  копчето на бизнесмена общината щедро си пришива балтона. Купувачът е задължен да построи бизнес сграда по одобрен проект във формата на тепе не по-късно от четири години след като получи разрешението за строеж.

През 2003 г., вместо да изпълни решението на Общинския съвет,  Сариев препродава Марково тепе на фирма "Мелина" ООД – София, за 11 750 000 евро. Това е реалната цена, на която вървят имотите в центъра на Пловдив през 2003 - 2006 г.  Проектът не е реализиран, инвестицията не е изпълнена. Новият собственик застроява на сто процента тепето, без да остави и един квадратен метър зеленина. Сградата на мола, кръстена от пловдвивчани Годзила, стои недовършена от три години. Емблематичното място, което можеше да бъде превърнато в парк, е безвъзвратно погубено. Отговорност за това безобразие не е потърсена от никого, коментира Дани Каназирева.

Аналогичен е случаят с продажбата на 32 декара общинска земя на бул. "Освобождение" в  район "Тракия". През 2006 г. с решение на Общинския съвет фирма "Регнис" ЕООД на Димитър Бекриев купува имота за 6 милиона лева. На конкурса предприемачът оферира супермащабна инвестиционна програма за 206 милиона лева, като обещава да построи жилища, магазини, офиси.

Година по-късно с нотариален акт от 20 април 2007 г. "Регнис" продава 32 декара на фирма "Риофиса България" ЕООД, управлявана от испански граждани. Цената е осем пъти по-висока от тази на общината - 24 059 258 евро. Инвестиционната програма не е изпълнена,  наказани отново няма.

Десетки са сделките, с които на бюджета на Пловдив са нанесени огромни материални щети. Само от продажбата на Марково тепе и терена в "Тракия" общината е изгубила минимум 60 милиона лева, продавайки имотите за жълти стотинки. С тези пари могат да се построят 20 луксозни детски градини.

Пловдив задминава Несебър по имотни далавери и е редно, след като премиерът Борисов разпореди проверка на всички сделки с държавна и общинска земя в Несебър за последните девет години, да направи същото и в Пловдив, за да  бъдат посочени персонално виновниците за изгубените за общинската хазна милиони, категорична е Дани Каназирева.