Лавината ни помете, бяхме вързани тримата!

Мисия София

15-01-2013, 11:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Няма опасност за тримата, пострадали от лавина

Просто летяхме, търкаляхме се, удряхме се тук и там и накрая спряхме

Един от тримата алпинисти, които преди дни се разминаха на косъм от смъртта заради лавина в планината, разказа патилата си пред Нова телевизия.

 

Григор Вътев сподели какво е преживяването и какви мисли са го обзели след природната стихия.

 

Катеренето по леда беше приятно, каза Григор. Но когато поехме по снежното поле горе, целият сняг се срути и ни повлече надолу за части от секундата. Всички осигуровки бяха избити и се озовахме при леда долу на около 110 метра.

 

Когато направихме пъртината за подход през леда долу, видяхме, че снежната покривка не е никак стабилна. Здравият разум казваше, че трябва да се върнем, но въпреки това емоцията надделя и продължихме. Трудно е да се обяснят емоциите в планината. Изкарахме късмет, че в основата на леда имаше стръмно снежно поле, което уби скоростта от падането и че не бяхме затрупани. Просто летяхме, търкаляхме се, удряхме се тук и там и накрая спряхме. Бяхме заедно, вързани с въже. С Дамян бяхме близко, а Стоян водеше напред. Когато стана всичко аз и Дамян бяхме един до друг, а Стоян на 20-30 метра.

После целите бяхме омотани с въжета, Дамян имаше нож в джоба си. Успях да разрежа въжетата, после освободих и него.

Гледката на крака му беше страшна. Двамата се развикахме към Стоян. В крайна сметка една глава се подаде и една ръка ни махна. Усещайки, че ръката ми започва да замръзва, отидох да си взема ръкавицата и след това помогнах на Стоян. Почна въртенето на телефони. Стоян тръгна към Дамян да му помогне.

Шинирахме крака с подръчни материали. От Рибно езеро едно момче ни видяло и дойде с термос, чай и лопата - Илиян мисля, че се казваше, благодаря му, а приятелката му Деси донесе спален чувал.

В крайна сметка след около 2 часа дойде моторна шейна с доброволци от Планинската спасителна служба и хеликоптер. Аз се оказах най-леко пострадал - само с мозъчно сътресение.

Виждал съм малки лавинки, но тази беше огромна - навярно в ширина 30-40 метра. Няма какво да направиш в такава ситуация, това е голяма сила.

Размишлявам дали ще продължа. Може би ще продължа със скалното катерене, но за зимното ще си помисля, прави равносметка Вътев.

Иначе той има опит в изкачвания в Хималаите, Алпите и дори в Патагония (Аржентина). Председател е на алпийски клуб "Железник" към Туристическо дружество "Сърнена гора" в Стара Загора.

Имахме късмет, катерили сме на много по-опасни места, но явно е трябвало да се случи тук, обобщава Григор случката в Рила.

Междувременно директорът на Планинската спасителна служба към БЧК Кирил Русев похвали тримата младежи за мъжкото им поведение. Той е категоричен, че те са оцелели именно заради това. Само единият от тримата алпинисти е пострадал по-сериозно и има открита рана със счупване на крака. Той ще бъде опериран днес, съобщиха от ВМА, където пострадалите от лавината са настанени. Другите двама са се отървали само с натъртвания и навяхвания. Имат леко мозъчно сътресение, но слава Богу опасенията за вътрешни кръвоизливи не са се оправдали.

Запознати сравняват височината на летежа на около 25-етажен жилищен блок
Падането е било отвесно и благодарение на това, че е имало пресен сняг от лавината, те са останали живи.