До дни идва опасен грип

Животът

15-01-2013, 11:33

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Ще бъдат съборени 10-12% от българите, прогнозират лекари

До 2-3 седмици страната ни ще бъде обхваната от интензивна грипна епидемия, която ще повали повече българи от миналата година, прогнозира главният републикански здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред bTV.

Става въпрос за идващия от САЩ щам „Виктория", който вече взе жертви там. Д-р Кунчев обаче успокои, че различните щамове невинаги са еднакво агресивни в различните континенти.

В около 95% от смъртните случи в Америка става въпрос за закъсняла диагноза, предупреди експертът и призова хората да не прибягват до самостоятелно лечение, както и да не си купуват сами антибиотици.

Очакванията са грипът да събори около 10-12% от населението, но не за всички ще се наложи хоспитализация, обясни д-р Кунчев.

По думите му болниците имат готовност и разполагат с необходимите легла. Допълнително ще бъдат осигурени и антивирусни средства за най-рисковите групи - възрастни хора и деца.

Специалистът успокои, че болестта е позната - със симптоми висока температура, силно главоболие, отпадналост, болки в мускулите, и обикновено отшумява за около седмица.