Карат ли таксита инженерите?

Общество

15-01-2013, 15:40

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Следят дали висшистите се реализират

Сметната палата ще проверява как завършилите висше образование се реализират на пазара на труда.

Това заяви на пресконференция председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров.

Одитът ще е в Министерството на образованието, Министерството на труда и социалната политика, Агенцията по заетостта, Националната агенция за оценяване и акредитация.

8 университета ще бъдат проверявани - техническите университети в София и Варна, медицинските университети в София и Пловдив, Аграрният университет в Пловдив, университет „Асен Златарев” в Бургас, Великотърновският университет, Икономическият университет във Варна.
"Това е една мащабна задача, която ще даде пълна картина на проблема с реализацията на завършилите висше образование", коментира проф. Димитров.

Целта е да видим има ли задоволителен резултат от разходването на публични средства в тази насока, има ли на пазара на труда добри специалисти, заяви проф. Димитров.

Да видим дали инженерите карат таксита или са сервитьори. Дали се реализират на пазара на труда в чужбина. Дали държавните университетите поддържат специалности, от които обществото няма потребност, каза той.
Години наред държавните висши учебни заведения бяха извън обхвата на Сметната палата, коментира зам.-председателят на палатата Цветан Цветков.

Според него при заверките на годишните финансови отчети на университетите са открити много сериозни слабости, най-вече с начина на заприходяване и управление на техните активи.