Топ фирма бяга от Пловдив заради високи данъци

Мисия Пловдив

15-01-2013, 13:04

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Родопи се възползва, намаля такси и привлича бизнеса

Една от най-големите родни транспортни фирми "ПИМК" премести регистрацията си от община Пловдив в "Родопи", съобщи за Plovdivutre.bg Илиян Филипов, собственик на компанията. Създадена през 2000 година фирмата е една от най-бързо развиващите се у нас. Тя е сред стоте най-големи за 2011 г. с ръст на оборота от 80% до над 144 млн. лв.

Причината за смяната на регистрацията – високите данъци на имотите в Пловдив.

Според кмета на "Родопи" Пламен Спасов "ПИМК" е предпочела по-малката община, защото ще спести пари и от данък МПС. Налогът в община Пловдив тази година е от 10 до 40 % по-висок от миналата.

Транспортната фирма разполага с около 700 товарни возила, които изпълняват международни курсове. От по-ниските данъци в "Родопи" компанията ще икономиса хиляди", коментира Спасов.

По думите му с по-ниските такси за бизнеса родопската община се опитва да привлече все по-големи фирми и така да излезе от омагьосания кръг на задълженията си.

Заложената такса Битови отпадъци в бюджета за тази година също по-ниска, коментира Спасов. По думите му средният промил за физически лица за 2012г. е бил 7,1 на хиляда, а за 2013г. се предвижда да е 5,8 на хиляда, т.е. в процентно отношение намалението е 18,3 %. За юридически лица промилът е намален с 45,2 %.

Кчетът в Родопи е планувал спешни ремонти на улиците в селата Крумово, Ягодово, Марково. За пълненето на дупки се заговори преди дни. “Кратерите в Ягодово и преди селото са запълнени“, похвали се той.

Репортерска проверка на Plovdivutre.bg обаче показа, че огромните ями точно на разклона за околовръстното на Ягодово преди бензиностанцията все така си зеят. Толкова са огромни, че ако гумата ви попадне в тях, има опасност да останете на пътя, жалват се шофьори, които всеки ден минават трасето.