Проверяват декемврийските сметки за парното

Празничният месец бил най-студения в последните 10 години

Всички декемврийски сметки за парно с ръст над 21% спрямо декември 2011 г. да бъдат проверени, поиска днес „Топлофикация София” от топлинните счетоводители, съобщиха от дружеството.

 

По този начин ще бъде потърсено обяснение защо увеличението в тези случаи и в отделни сгради е над средното за абонатите на компанията. Подобна проверка беше извършена и миналата година. Резултатите от проверката ще бъдат готови до края на месеца. Едновременно с това столичната Топлофикация, която от 2011 г. също работи активно като топлинен счетоводител, вече е започнала проверката за обслужваните от нея 350 сгради.


Според данните на Изчислителния център на Топлофикация сметките за парно през декември 2012 г. са средно с 21% по-високи спрямо декември 2011 г.

Основната причина за това са отчетените ниски температури през последния месец на 2012 г., с 12% по-високата цена на топлинната енергия, както и повишената консумация заради многото почивни дни.

Показанията на НИМХ към БАН сочат, че средномесечната температура за периода е била -0,8°C, което прави месеца най-студения декември за последните 10 години.

Данните на Изчислителния център на „Топлофикация София” показват още, че близо 63% от абонатите на компанията ще получат сметки до 150 лв. за декември 2012 г.