2 млн. лв. евросубсидия за родната чалга

Новините

15-01-2013, 13:55

Снимка:

Планета

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Телевизиите на "Пайнер" се финансират по оперативна програма "Конкурентоспособност"

Родната чалга, която напоследък позалязва, се опитва да възроди имиджа си със свежи пари от Брюксел. "Пайнер Медиа" ООД, която е собственик на три музикални канала, по които се излъчва поп-фолк и фолклор - Планета HD, Планета Фолк и ТВ Планета и продуцира едни от най-изявените фолк звезди ще получи 1 918 233 безвъзмездна финансова помощ, става ясно от справка в сайта на Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България. Компанията е одобрена като бенефициент по програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика". Документът, от който става ясно, че "Пайнер" ще получи сумата, беше разпространен в социалната мрежа Фейсбук.

Общата стойност на проекта 3 197 324 лв., като 1 630 498 се отпускат по оперативнаат програма, 287 735 идват от национално финансиране, а останалите са съфинансиране от компанията.

Като описание на струващия милиони проект се посочва, че с реализирането му "Пайнер Медиа" ООД цели да постигне устойчив икономически растеж и запазване на лидерската си позиции в подготовката и реализирането на качествен медиен и музикален продукт не само на родния, но и на международните пазари, в които се излъчва.

Друга амбиция на "Пайнер Медия" е "чрез повишаване качеството на предлагания продукт да съумее да привлече значителен брой нови зрители, да вдигне рейтинга си, като това ще доведе до увеличаване на приходите от реклама". От медията уверяват, че проектът ще доведе и до разкриването на нови работни места и ще допринесе за развиването на българската икономика.

Информацията за финансирането на "Пайнер Медиа" по европрограми предизвика силна реакция в интернет. Част от потребителите на социалните мрежи не можеха да повярват, че чиновниците са одобрили проект на компанията, други открито нападаха идеята за проекта.

Управляващ орган на оперативната програма е дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" в Министерство на икономиката и енергетиката.

По същата оперативна програма средства са отпуснати и на големи продуцентски къщи, сред които "Dream team" на Евтим Милошев, "Global films" на Магърдич Халваджиян и "Междинна станция" на Иван и Андрей.

"Камера" ООД на Димитър Митовски, който продуцира "Стъклен дом" и "Под прикритие", спечели през 2011 г. проект на обща стойност близо 1,5 млн. лева, от които 1 млн. е безвъзмездна финансова помощ.