Гигантизъм! Болестта, погълнала и погубила една двуметрова жена

Животът

15-01-2013, 19:00

Снимка:

Daily mail

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Преди да се разболее, Таня Ангъс била висока 1,73 и тежала едва 58 килограма

Жена с рядко заболяване, превърнало я в двуметров гигант, тежащ 181 килограма, почина на 34 години, пише "Дейли мейл".

Таня Ангъс, от Лас Вегас, прекарва последните 12 години от живота си, за да търси лек за своята акромегалия. Това е заболяването, причиняващо непрестанен растеж.

До навършването на двадесет и първата си година, Таня била само 1,73 висока и тежала 58 килограма. Яздела кон, ходела на танци и имала приятел. Но тумор обвива хипофизната й жлеза, което води до освобождаването на голямо количество от хормона на растежа в тялото й.

Таня бива прикована към инвалидна количка, пораствайки до чутовните 2,13 метра.

Отстранили я от поста й на ръководител на Walmart в Мичиган, приятелят й я зарязва.

Но тя не спирала да търси лек, който да стопира нейния невероятен растеж, надявайки се един ден да има нормален живот.

 

През август миналата година, Таня и нейното семейство се обнадеждават, когато кръвен тест показва, че нивата на хормона на растежа в тялото й най-сетне са спаднали.

 

Добрите новини обаче били краткотрайни. Нивата на инсулиноподобния фактор на растежа отново се покачили до 500, като за нормален човек те трябва да са 250. Смята се, че сериозният натиск върху тялото й, причинен от 12 години борба за справяне с огромния й размер, провалили сърцето й.

 

Зпочват непрестанни микроинсулти и борба за живот.

Описвайки своето състояние, Таня казва: "Чувствам се наистина унила заради това, но за мен най-важното е, че трябва да казвам на хората за това. Четя е-мейли, в които хората казват, че аз съм тяхното „вдъхновение” или че се възхищават на това „колко съм силна”. Ако мога да помагам на другите, аз чувствам, че бих могла да се справя с всичко".

 

Таня намира отдушник в своя уебсайт, в който помага на болни приятели от цял свят. В него през 2009 г. тя пише: "Не мога ра разбера защо раста, след като не ям повече от преди. Най-странното беше, че краката ми растяха все повече и повече. Лицето ми също започна да се подува и променя. Чувствах се нещастна и харчех цяло състояние за гримове. Фигурата ми също започна да се променя и да става по-мъжествена, а гласът ми стана по-дълбок".

Родителите й не спирали да търсят нови алтернативни начини за подобряване на положението й, записали Таня на плуване, където тя се чувствала прекрасно, но...  "Без надежда не можеш да имаш нищо. Надявам се, че един ден ще ме накарат да спра да раста", казала тя, дни преди да си отиде от този свят.