Брюксел преслушва "Пайнер"

Пайнер медиа" ООД е финансирана с 2 млн. лв. от програма "Конкурентоспособност".

Европейската комисия поиска българските власти да разследват финансирането на “Пайнер Медиа” ООД с близо 2 млн. лв. европейски пари. Това стана веднага след като новината за еврофинансирането на чалга телевизията “Планета”, собственост на “Пайнер”, предизвика бурни реакции в културните среди.

От Брюксел са поискали икономическото министерство да провери дали са спазени изискванията на грантовата схема по програма “Конкурентоспособност”.

Собственикът на “Пайнер” Митко Димитров коментира пред “Труд”, че не се притеснява - от проверката, защото всичко по проекта е точно.

Европейската комисия поиска българските власти да разследват финансирането на "Пайнер медиа" ООД с 2 млн. лв. от програма "Конкурентоспособност". Това съобщи вчера Ширин Уилър, говорителка по регионалното развитие.

За еврофинансирането на този проект се разбра преди ден и веднага предизвика бурни реакции в културните среди.

EК е поискала от българските власти "да разследват доколко са спазени изискванията на грантовата схема", каза Уилър и подчерта, че парите още не са отпуснати. В най-добрия случай проверката ще ги забави.

Схемата, в която попада проектът, е предназначена да подкрепя малки и средни предприятия в т.нар. креативни индустрии.

"Културната индустрия е конкурентоспособна индустрия, която заслужава да бъде подкрепяна, защото създава растеж и работни места", каза Уилър. "Но тъй като изборът специално на този проект е отговорност на управляващия орган, т.е. на българското икономическо министерство, следвайки загрижеността, изразена в някои среди и понеже се отнасяме много сериозно към защитата на интересите на данъкоплатците, службите на ЕК днес помолиха българските власти да започнат разследване, за да установят доколко са спазени правилата на грантовата схема", обясни говорителката. Ако комисията има въпроси и след разследването, ще поиска властите да разгледат случая "по-задълбочено".

От пресцентъра на икономическото министерство отказаха коментар пред "Труд" и ни препратиха към администрацията на европрограмата. Шефът й Кирил Гератлиев не си вдигаше телефона. От министерството разпространиха единствено пълен списък на проектите, одобрени по същата схема.

"Мен нищо не ме притеснява, защото всичко е абсолютно точно. Не ме притеснява и ако утре се наложи да се откажа от тази субсидия, ако това ще зарадва народа и всички деятели на културата", каза пред "Труд" собственикът на телевизия "Планета" Митко Димитров. Той допълни, че борбата в момента е за по-качествени български телевизии на HD формат