Фейсбук пусна търсачка

Най-доброто от печата

16-01-2013, 06:24

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Новата функция "Граф Сърч" ще бъде "съобразена с критериите за конфиденциалност

Фейсбук ще се сдобие с търсачка, позволяваща да се намира по-ефективно съдържание в социалната мрежа, съобщи нейният ръководител Марк Зукърбърг.

"Гледаме на Фейсбук като на голяма база обществени данни" и "подобно на всяка база данни трябва да може да се търси информация в нея", заяви Зукърбърг на събитие в централата на компанията в Менло Парк, щата Калифорния.

За разлика от традиционните търсачки като Гугъл представената от Фейсбук функция, наречена Граф Сърч, няма да позволява търсенето на информация в цялата мрежа, посочи Зукърбърг. Той заяви, че новата функция ще бъде "съобразена с критериите за конфиденциалност" на публикуваните данни, предаде БГНЕС.

Той обаче призна, че съществува една голяма трудност - потребителят, който търси информацията, ще получи само това съдържание, което авторът му е приел да сподели с него.

Така потребителите на Фейсбук ще могат да търсят например информация за музиката или филмите, които обичат приятелите им, разказа Зукърбърг. Търсачката била пусната днес, на първо време с ограничено приложение в бета версия.