Със стари Мърита нов Ботев не се прави

Спорт

16-01-2013, 11:45

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Живко Сребрев, 7 дни спорт

Всичко от Автора

На Колежа ще се изгражда смес от Левски и Анортозис

Има една приказка във футбола, че треньорът си идва с играчите. С всеки изминал ден това се потвърждава и от работата на новия наставник на Ботев Пловдив Станимир Стоилов. Мъри смени на поста Ферарио Спасов и с първия си ден на Колежа започна с трансферите.

Новото име в редиците на жълто-черните беше Веселин Минев. На пръв поглед нищо кой знае какво. Добър футболист, национал, минал през този клуб, знае какво е жълто-черната идея. Феновете го обичат, а това е един от най-важните критерии. Може да питате Георги Мечечиев защо направи само една тренировка на Колежа. Всички приеха много топло Веско Минев и се надяват той да помогне на тима към европейския поход. Но най-важното - Близнака играеше на Герена, а треньор му беше... Станимир Стоилов.

На първата тренировка на тима Мъри продължи с познатите за него имена и взе от ЦСКА Сивард Спрокел. И отново нищо странно няма в този трансфер, въпреки че холандецът идва от Армията. Централният защитник и Стоилов се познават добре, след като именно треньорът го взе в Анортозис. Спрокел беше неизменен титуляр в редиците на кипърския тим. Сега се очаква да е такъв и в сърцето на отбраната на Ботев Пд. Спрокел не записа нито един официален мач на Армията и изглежда, че в пловдивският клуб малко са се предоверили на Мъри. Но той е треньор, той решава кого да учи на правилен футбол. Всъщност Минев и Спрокел вече са го играли и се очаква да го правят толкова добре и с жълто-черния екип.

Ботев е в момента на първия си подготвителен лагер в Гърция. Продължават да се спрягат различни имена за селекция на Колежа. Нещото, което свързва всички тези играчи, е, че треньор им е бил Мъри. Жълто-черните удариха на камък с вратаря Владо Стоянов, след като Лудогорец ги би за първа топка и стражът подписа с разградчани. Стоилов обаче винаги има готов вариант и се започнаха преговори с Адам Стаховяк. Непознато за български футбол име, но не и за кипърския.

Полякът е бивш страж на Анортозис и познайте кой е треньор на тима от Фамагуста – Станимир Стоилов. За трансфер на Колежа все повече се говори и за Валери Домовчийски и Николай Димитров. И двамата са футболисти от силния тим на Левски, стигнал до Шампионската лига под ръководството на Мъри.

Още един играч от този Левски заяви, че Стоилов му е предложил да дойде в Пловдив – халфът на Лудогорец Миро Иванов. Точно Мъри взе нисичкия техничар на Герена. По имената, които привлича треньорът, изглежда, че на Колежа ще се прави смес от Левски и Анортозис.

Остава сега Стоилов да си вземе Бабангида, Томашич, Бардон и Лоборде. Последният нищо чудно да се озове скоро в Пловдив, тъй като на Ботев им трябва нападател, а какъв друг играч да вземе Мъри, ако не минал през него. Според целите пред Станимир Стоилов имената, които иска, изглеждат точните. По негово време и Анортозис, и Левски се класираха за европейските турнири. Въпреки че кипърците, както влязоха, така и излязоха, бяха там.

Футболистите знаят добре какво е да играеш в Европа и на това се надява и Мъри. Дали пък това няма да му изиграе лоша шега, ще се разбере май месец, когато свършва „А” група. Всеки треньор си идва с играчите, но след Мъри прекалено голяма опашка от футболисти се ниже. Май треньорът е забравил, че със стари ку*ви нов бардак не се прави, както и със стари Мърита нов Ботев.