Областният съдейства за директни полети от Бурса и Истанбул

Мисия Пловдив

16-01-2013, 12:20

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Здравко Димитров е на посещение в Турция

Областният управител Здравко Димитров е на посещение в Турция. Първата му среща бе с валията на Одрин Хасан Дуруер. Пловдивската делегация, водена от Здравко Димитров, включва представители на Областна администрация и бизнесмени. На  разговорите присъства и Генералният консул на България в Одрин г-н Попов. 

Има напредък в развитието на темата с признаването на Българските дипломи за висше образование в Република Турция, стана ясно на срещата. Обсъдена е бе и идеята на ректора на Тракийския университет студентите, които идват в България,  да учат преди това български език в университета в Одрин и след това да продължават образованието си в България. Областният управител на Одрин предложи да съдейства за активирането на културния обмен между двете области и стимулиране на българските фирми за участие в местния панаир.

Повдигнат бе и въпросът с визовия режим. Областния управител на Одрин поиска да се дава предимство на желаещите за бизнес визи,  като стъпка към стимулиране на бизнеса и от двете страни.

Официалното  посещение на делегацията в Турция продължава. Предстои среща с авиокомпания в Истанбул,  която е организирана от  директора на Пловдивското летище Дойчин Ангелов. Областния управител се ангажира да съдейства на ръководството на пловдивското летище за привличане на турска авиокомпания за осъществяване на идеята за директни авиолинии Бурса - Пловдив и Истанбул - Пловдив.

Предстоят срещи с Областния управител на Бурса, с кмета на Бурса и участие в юбилейна вечер, организирана от една от най-влиятелните в Турция изселнически организации "Балгьоч".