317 дружества пуснаха данъчни декларации онлайн

Парите

16-01-2013, 12:38

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Кампанията продължава до 1 април

За по-малко от 2 седмици от старта на новата данъчна кампания, 317 дружества от област Пловдив подадоха декларации за дейността си по интернет.

Подаването на декларации с електронен подпис дава възможност на юридическите лица да намалят данъка за довнасяне, ако имат такъв, с 1%, но не повече от 1 000 лева, напомнят от НАП Пловдив.

Други 130 фирми пък са дошли на място в дирекцията и по този начин са се възползвали от новата услуга, която НАП предоставя тази година съвместно с Агенцията по вписвания, а именно – прием на годишен финансов отчет на изнесено работно гише в офис на приходната администрация. До 1 април финансовите отчети, дължими по Закона за счетоводството, които предприятията трябва да представят пред Агенцията по вписвания, могат да се донесат в НАП заедно с подаването на годишната данъчна декларация.

450 пловдивчани също декларираха доходи пред НАП Пловдив. 83 от тях са го направили по електронен път с електронен подпис, което им дава право на 5% отстъпка от дължимия данък върху доходите. Срокът за физическите лица, които имат доходи за обявяване пред НАП от 2012 година, е 30 април, но от дирекцията в Пловдив апелират да не се чака последния момент.

До края на месец януари ще стане възможно подаването на годишни данъчни декларации на гише в пощенски станции в областта, които предстои да бъдат определени от „Български пощи”. Служителите в тях ще бъдат предварително обучени от данъчни експерти в приема на формулярите и за задължителните реквизити, за които трябва да следят – служебни бележки за изплатени доходи, подпис на лицето и банкова сметка в случай, че има данък за възстановяване.