Над 210 хил. птици зимуват в Бургас

Мисия Бургас

16-01-2013, 14:33

Снимка:

БДЗП

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Над 3 500 червеногуши гъски зимуват в бургаските езера

Експертите засекли изключително редките за България видове кадифена потапница и ушат гмурец

Повече от 210 000 птици от различни видове са зимуващите в Бургас пернати. Това показват резултатите от среднозимното броене, което се проведе през почивните дни от специалисти и доброволци. 

165 хил. белочели гъски са забелязали орнитолозите в началото на 2013-а, за разлика от миналата година когато от същия вид едва 1 500 екземпляра бяха избрали да прекарат студените месеци в Бургас.  За цялата страна числеността на вида стига рекордните 400 000 екземпляра.

"Замръзналите водоеми и обилните снеговалежи на север от границата ни явно са принудили гъските да се концентрират в убежището си в Крайбрежна Добруджа в търсене на храна", коментират еколозите.

През трите дни на мониторинга само 1000 червеногуши гъски са били наблюдавани в района. Почти цялата популация на световно застрашения вид, от който са останали около 50 хил. екземпляра зимува у нас. 

"Лошото време и замръзването на езерата е довело до изтегляне на някои основни видове, които подържат висока численост през зимата, като кафявоглавата потапница и белочелата водна кокошка", обясняват експеритите. Този януари в тръстиките на езерото Вая нощуват по-малко на брой малки корморани в сравнение със същия период на миналата година. Тогава числеността им достигаше 10 000 екземпляра и това беше повод Бургас да е града в България с най-голямата нощувка на малки корморани. От декември до сега броят им достига около 6 хил.", обясняват експертите. 

400 къдроглави пеликана пък нощуват край Бургас. Ята от по 20 до 40 птици могат да бъдат видени всеки ден в небето над града. Орнитолозите са наблюдавали и няколко изключително редки за страната ни видове като три големи черноглавави чайки, една кадифена потапница и един ушат гмурец. Екипите са преброили и 60 качулати корморана и 9 средиземноморски буревесници, които са редки зимни гости за южното черноморие.

Среднозимното преброяване на водолюбивите птици в Бургас се проведе в рамките на проект “Живот за Бургаските езера” на БДЗП към програма LIFE+ на ЕС.