Магнитни карти срещу "бомбената епидемия" в школата

Първенци по заплахи са 18-о СОУ и 1-во СОУ в София

Учениците да влизат в школата с магнитни карти, както студентите в общежитията. Въвеждането на такава мярка за затягане пропусквателния режим в школата са обсъдили експерти от просветното министерство, МВР, Столичният инспекторат за образование и общината.

"Мярката е препоръчителна за училищата, които могат да си го позволят. В някои учебни заведения като в 134-то СОУ и 32-ро СОУ вече има магнитни карти", съобщи за "Монитор" шефката на столичния просветен инспекторат Ваня Кастрева.

"Това ще предотврати до голяма степен възможността някой недоброжелател да влезе и да постави взривно устройство", обясни още тя.

20 фалшиви сигнала за бомби са подадени в училищата от месец декември насам, като първенци по брой заплахи са 18-о СОУ "Уилям Гладстон" и 1-во СОУ "Пенчо Славейков".

"До края на седмицата ще въведем електронните карти за достъп. Инвестицията е около 24 хил. лв. Първоначално планирах да вложа тези средства в извънкласни дейности, но ми се наложи да избирам между обучението и безопасността и, разбира се, избрах второто", коментира пред  директорката на столичното 18-о СОУ Величка Стойчева.

Заради "бомбената епидемия" директори от столицата обмисляли да въведат строги наказания за децата, които се забавляват, като подават сигнали за бомби, съобщи още Ваня Кастрева.

Някои от тях са готови да наказват калпазаните с полагане на общественополезен труд като чистене на шумата в двора, а други били готови дори да изключват ученици и да ги местят в други училища.

Наказанията ще влизат сила от момента, в който полицията разкрие самоличността на учениците, подали фалшив сигнал.