Олекваме със стотачка за асансьора

Мисия Пловдив

17-01-2013, 06:49

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

В Пловдив скача и месечната такса от 6 лева на етаж

Около 2000 лева ще излиза модернизирането на стар асансьор, за да отговаря на новите изисквания за безопасност. Сметките показват, че за вход със средно 20 апартамента собствениците ще се бръкнат с по 100 лева. В противен случай живеещите остават без превоз до горните етажи. Новият харч се налага заради промени в наредба, която касае сигурността на съоръженията и скоро ще бъде гледана в парламента.

Хората от блокове с по-стари асансьори ще трябва да се организират, да съберат пари и да поканят лицензирана фирма, която да постави нови въжета и системи. В противен случай опасните возила ще бъдат спирани.

На модернизиране ще подлежи всеки асансьор монтиран до 1989 година, каза за Plovdivutre.bg Филип Воденичаров, председател на Българската асоциация на асансьорните техници.

"Тези съоръжения не са опасни, защото на всеки 36 месеца минават технически преглед. Просто не отговарят на новите изисквания", коментират от бранша.

Масовите асансьори се разминават по 76 от новите критерии. Така например, на всяко старо съоръжение трябва да се монтира система за свързване със сервизен оператор. При авария, спиране на тока или внезапен инцидент по всяко време на денонощието ще можем да се чуем с дежурен техник. Сигурността на системата ще се проверява на всеки 36 часа.

В тази връзка специалистите в бранша припомнят, че при внезапно спиране на асансьора най- добре е да запазим спокойствие и търпение докато дойде помощ, а не да се опитваме да отваряме врати и излизаме от кабината.

Техници още разказват, че преди години в столицата при угасване на тока майка отворила асансьора между етажите, но вместо да остави детето на пощадката, то пропаднало в шахтата...

С GPS система към сервиза подобни инциденти ще са сведени до минимум. Единственият недостатък е, че тази задължителна екстра на хората от входа ще им струва около 350 лева.

По новите изисквания техниците ще сменят и гъвкавите кабели, които свързват кабината с машинното помещение. Срещу 170 лева ще се подменя въженце, което спира асансьора при извънредно спускане на съоръжението. Устройство за претоварване и измерване на теглото ще се монтира за 600 лева. Плюс още няколко екстри грубите сметки показват, че хората от входа ще трябва да приготвят около 2000 лева за по-сигурна услуга.

“Колегите да не се доверяват на китайски материали за по-евтино”, предупреди асансьорният техник Ангел Костов, популярен с опита си в Пловдив. “Модернизирането на асансьорите касае живота на хората, нагледал съм се на страшни истории”, сподели Ангел.

След обновяване на съоръженията се чака скок в месечната такса за обслужване. Шеста година пловдивските фирми вземат 6 лева на етаж или средно 48 лева на вход. Срещу това получаваме ежемесечно наглеждане на асансьора.

Реалната стойност на услугата е 11 лева, но във време на криза няма кой да я даде, коментират техници.