Бум за заеми след празниците

Животът

17-01-2013, 09:25

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

След лудото пазаруване дойде по-трудно време

Работещи във финансовите институции в Пазарджик регистрираха следпразничен бум в търсенето на пари на заем, показа проверка.

Пред кредитните инспектори закъсали пазарджиклии споделят, че големите сметки за ток за декември, както и по-щедрото отваряне на портфейлите за подаръци и зареждане на трапезата са продънили семейните им бюджети.

При работещите се запазва тенденцията да предпочитат овърдрафт. То са заеми в размер на 3 до няколко брутни заплати като парите се отпускат без поръчител. Хората предпочитат услугата заради лесната процедура и получаваната по-бързо сума в брой, пише Стандарт.

При другите кредити се чака близо месец за събиране на всички изисквания от кредитора. Банките са затегнали основното изискване - работодателите да превеждат заплатите през банката-кредитор, защото това е основната гаранция по тези заеми.

Другото масово явление, според финансистите, е че след лудото пазаруване за Коледа реципрочно са нараснали погасителните вноски по кредитни карти. При различните клиенти това е станало с 20 до 50%.