Всяка втора фирма у нас търси мениджъри

Парите

17-01-2013, 11:43

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Най-голям глад имало в офисите за недвижими имоти

Всяка втора компания в България търси кадри за мениджърски позиции. Една трета от фирмите обаче съкращават квалифицирани служители. Това показва проучване на международната компания за подбор на управленски персонал “Антал Интернешънъл”.

В страните от Централна и Източна Европа резултатите са сходни с тези у нас. Почти същото е и в световен мащаб - 47% от фирмите ще търсят управленски кадри през първото тримесечие на 2013 г.

Според изследването в България най-голям глад за професионалисти на висши нива има във фирмите за недвижими имоти. 89% от компаниите в бранша са заявили, че търсят хора за управленски позиции, пише в. Труд. Голям е недостигът на мениджъри и в производството на нефт и газ. В този бранш обаче работодателите планират и най-големи съкращения.

Междувременно данните на Агенцията по заетостта показаха, че през декември средната безработица в България се е повишила до 11,4% от икономически активното население. Спрямо ноември регистрираните в бюрата по труда са се увеличили с 3648. Броят им е стигнал 375 770 или с над 15 000 повече спрямо декември 2011 г.

В 20 области безработицата е по-висока от средното ниво за страната. Най-тежко е положението във Видин, Монтана, Враца и Смолян, където над 20% от хората не могат да си намерят работа. На обратния полюс е София, където безработицата е едва 3,6%.