От 7 до 7, с ядене и спане, а и срещу 60 лева. Къде го има това?

Учители и родители в спор за задължителната забавачка за 4-годишните

Учители и родители спориха в кулоарите на парламента за предложението да се въведе задължително предучилищно образование за 4-годишните деца.

Водещи директори и учители на детски градини представиха в Народното събрание позицията си в защита на задължителното предучилищното образование за малчуганите.

"Това е начин да се получи държавна субсидия за децата и за тяхното обучение", обяви директорката на столичното ОДЗ "Детелина".

Тя попита - къде в света срещу 60 лв. на месец децата получават безплатна закуска, обучение от квалифицирани преподаватели и грижи от седем до седем часа.

"Зад цялата тази истерия и манипулация стои някой, за да може законът да не бъде приет", категорична бе тя.

Според учителите мнозинството от родителите подкрепят задължителното предучилищно образование и обявиха, че продължава да има опашките за записвания в детски градини, както и че се записват деца на 1 година, даже и по-малки.

Бисер Николов от Асоциация общество и ценности, родител на 4 деца, контрира, че 90 % от родителите не искат задължителния характер на 4-годишното образование.

"Нито едно от децата ми не е ходило на детска градина, имат отличен успех в училище и смея да твърдя, че са много по-стабилни от останалите", каза той.

По думите му задължителен характер на посещението в детска градина има само в 4 държави в Европа.

"Не е истина, че ще има индивидуална възможност за обучение, всичко минава през задължителна програма, отново ще се одобрява от министъра и държавата", каза Николов.

Представител на БПЦ също заяви, че църквата ни никога не е подкрепяла задължителното обучение на толкова малки деца.