Край на договорите по телефона, предлага бургаски депутат от ГЕРБ

Практиката показва, че са налице не малко случаи, при които потребителят не разбира, че е дал съгласие за сключване на договор

Новият законопроект изключващ възможността да се сключват договори за продажби по телефона, беше приет на първо четене в Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения към НС. Поправките са част от измененията и допълненията на Закона за защита на потребителите. Вносителят на предложението е председателят на комисията Иван Вълков, заедно с група депутати.

„Зачестиха жалбите срещу нелоялни търговски практики, прилагани от доставчиците на стоки и услуги при договорите за продажба от разстояние, най-вече при тези, които се сключват по телефона. В стремежа си за привличане на нови клиенти и продажба на повече услуги доставчиците прибягват към различни недобросъвестни методи, които са в ущърб на потребителите. Практиката показва, че са налице не малко случаи, при които потребителят не разбира, че е дал съгласие за сключване на договор от разстояние по телефона и че договорът се счита за сключен от момента на получаване на това съгласие”, пише в мотивите за промяна Иван Вълков.

Законопроектът предлага допълнение и изменение в Закона за защита на потребителите (ЗЗП), тъй като именно той урежда подробно изискванията, свързани с договорите за продажба от разстояние. Целта е да се създаде определена правна сигурност при възникване на договорните отношения между доставчиците на стоки и услуги и крайния потребител, като се препятства възможността  за злоупотреби от страна на търговците при сключване на договори от разстояние по телефона във всички сектори.

Предложеното изменение  няма за цел да ограничи възможностите на доставчиците за сключване на сделките от разстояние като алтернативна форма в търговския оборот, а да даде допълнително уточнение относно момента на влизане в сила единствено на договорите от разстояние, сключени по телефона. Предвидена е и административно-наказателна санкция за случаите, при които доставчикът не може да докаже наличието на полученото съгласие на потребителя за сключване на такъв договор”, смята бургаският депутат.