Задържаха двама афганистанци на ГКПП–Видин

Крими

17-01-2013, 13:08

Снимка:

МВР

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Каналджиите – двама видинчани си поискали 50 евро и бензин

На ГКПП–Видин са задържани двама афганистанци, съобщиха от МВР.

 

Снощи на граничния пункт пристигнал лек автомобил "Фолксваген" с четирима мъже.

 

При извършената паспортна проверка граничарите установили, че двама от тях са от Видин - 20-годишният шофьор и зет му. Третият представил лична карта на мъж от София, а четвъртият бил без документ за задгранично пътуване.

 

Граничните полицаи разкрили, че последните двама са афганистанци, след като у тях намерили регистрационни карти от Държавната агенция за бежанците.

 

25-годишният Н.С. дошъл нелегално в България през 2008 година с помощта на турски каналджия. Заживял в София и понаучил български език. Работил на пазара в "Илиянци".

 

Той признал, че преди време купил българската лична карта от непознат и планирал да тръгне към Западна Европа. Преди десетина дни се запознал пред джамията в столицата с 16–годишния си сънародник.

 

Непълнолетният бил задържан в ГПУ-Свиленград при незаконно влизане на българо-турската граница в края на октомври м. г., поискал бежански статут и бил настанен в центъра в село Пъстрогор.

 

Възползвал се от по-свободния режим и избягал, за което бил обявен за издирване.

 

По първоначална информация вчера двамата афганистанци пристигнали с автобус от София.

 

Н.С. заговорил видинчанина, който си предложил услугите да ги закара до граничния пункт срещу 50 евро и бензин за колата на зет му.

 

По случая в ГПУ-Видин е образувано досъдебно производство, уведомена е районната прокуратура.