Побират 170 коли под Пеещите фонтани (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

17-01-2013, 14:26

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Открит амфитеатър и метален павилион приютяват арт събития в парка

170 места за паркиране ще предлага подземният паркинг под езерото на Пеещите фонтани след мащабното преустройство на Цар-Симеоновата градина. Това разкри авторът на проекта за обновление на парка – арх. Петко Прокопиев. В момента езерото представлява 8 декара от трупани през годините пластове бетон. В тези рамки ще се разположи едноетажният паркинг. Той ще има 2 изхода и специална система за вентилация. Взели сме примери от сходни проекти в САЩ, Холандия и Индия.

С ремонта ще бъде променено и самото езеро. То вече няма да бъде оградено с бетон и ще бъде по-плитко и с по-малка площ от сега. Ще бъдат махнати и трибуните. В източната част ще бъде възстановена чешма, позната с фигурите на две играещи деца. При работа в тази зона е застрашено само едно дърво, което е на близо 7 метра от строителната зона. За да няма грешки ще завишим контрола при изпълнение на проекта, каза архитектът.

Като цяло с реконструкцията зелените площи в парка ще бъдат увеличени с над 3,5 дка. Благодарение на експерти от Лесотехническия университет влиянието на ремонтите върху флората и фауната на парка ще е минимално.

С ремонта паркът ще се върне максимално към автентичния си вид от началото на миналия век, подчерта арх. Прокопиев. За това спомогнал и директорът на Регионалния исторически музей проф. Стефан Шивачев, който предоставил на проектантите оригинални снимки. Като начало ще бъде възстановен българския павилион от изложението през 1892 г. Той ще бъде метален и ще се ползва като беседка и за камерни концерти и арт прояви. Предвижда се да заеме площ от близо 100 квадратни метра в централната  част на парка.

Фонтанът "Деметра" е понесъл твърде тежки поражения и не може да бъде реставриран. Чугуненият оригинал ще бъде заместен  от бронзово копие. Ще бъдат възстановени и фигурите на водни духчета, които са били поставени около него. Предвижда се още нова пречиствателна система за водата и художествено осветление, а коритото ще се ремонтира основно. Проектът предлага подмяна на околния асфалт с настилка от естествен камък и паваж, ново алейно осветление и градинско обзавеждане.

Ще бъдат модернизирани и малките езера "Жабките", разположени от двете страни на главната алея. По-малко работа ще има по езерата с рибките и с мечката, тъй като те са в по-добро състояние. При тях промените ще са по-скоро декоративни, посочи арх. Прокопиев.

Проектът предвижда и цялостна реконструкция на детските площадки. В момента  те са опасни и не отговарят на съвременните изисквания за безопасност. За майките ще бъде осигурен и кът за кърмене. В близост до катерушките и пързалката ще бъде изграден и открит амфитеатър с около 80 места за сядане и детска сцена. Местата за сядане ще са удобни зрители от всички възрасти.

Старите паметници в градината ще останат на местата си. По-модерните арт инсталации пък ще бъдат оценени и подредени в отделна експозиция по алеята която води към Паметната на Филип Македонски на входа на Общинския съвет, посочи още арх. Прокопиев.

Експертът представи проекта пред кмета Иван Тотев и заместниците му Стефан Стоянов и Димитър Кацарски. Толкова мащабен проект за градината, такава инвестиция в нея не е имало вероятно от създаването й. Финансирането ще дойде от Програмата за развитие на регионите, фонд Флаг и от общината. Проектът е внесен за одобрение в регионалното министерство като решение ще има максимум до 3 месеца. Надяваме се най-късно до септември да започнем работа. Дейностите по реконструкция ще продължат поне година, каза Тотев. Той посочи че предстои през лятото да бъде обявен конкурс и за проект за ремонт на централния площад.