Учени от БАН дават рамо на бургаски математици

Мисия Бургас

17-01-2013, 15:10

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Ръководството на гимназията е взело решение да се опре на академичния опит на учени и специалисти в извънкласните дейности, които участват в подготовката на националните ни отбори

Учени от БАН дават рамо на бургаските математици. Преподаватели от висши учебни заведения ще се включат в подготовката на учениците от бургаската математическа гимназия за предстоящите международни олимпиади.

От години възпитаниците на  ПМГ „Акад. Никола Обрешков” си запазват върхови постижения като премерват знания с признатите математически школи по света. Ежегодно от международни състезания и олимпиади младите таланти се завръщат с медали и призови места, с което доказват, че Бургас има математически капацитет и той трябва непрекъснато да се доразвива. 

Ръководството на гимназията е взело решение да се опре на академичния опит на учени и специалисти в извънкласните дейности, които участват в подготовката на националните ни отбори за международните математически форуми. Преподавателите са потърсили връзка с учените от БАН, като идеята е те да се включат в най-интензивната фаза на подготовката, да осъществяват „онлайн” връзка с учениците,  да им поставят задачи и да проверяват резултатите. Преди това, обаче, възпитателите иматза  задачата да преценят качествата на децата, да разпознаят тези от тях, които имат дарба и възможности да постигнат високи резултати.

В момента в гимназията тече подготовка за няколко важни състезания. Между 25 и 27 януари в Пловдив ще се проведат националните зимни математически състезания за ученици от 8 до 12 клас, а в Ямбол – за ученици до 7 клас. И в двете състезания бургаската гимназия ще се представи с по-два отбора в различните възрастови групи. В състезанието в Ямбол ще участват 60 ученици от Бургас, а в Пловдив – 40.

„Тези състезания са на отворен принцип и в тях е възможно по-масово участие. Най-малките винаги са изключително ентусиазирани и в никакъв случай не бива да бъдат пресичани с квотен принцип или с финансови проблеми. При по-големите ученици материята е значително по-сериозна и обхватна, по-трудно се поддържа високо ниво. Затова в тази възрастова група успяват да се състезават само учениците, които до край са работили сериозно и упорито, коментира Станчо Славов, директор на ПМГ „Акад. Никола Обрешков”.

В серия от национални математически състезания ще бъдат излъчени българските участници в международните форуми.  И през тази година бургаската математическа гимназия се надява да има свои представители на Балканиадата по математика през април-май в Албания и на паралелната олимпиада за по-малките ученици в Турция.

От 18 до 28 юли в Колумбия ще се проведе международната математическа олимпиада и най-вероятно един от представителите на България там ще бъде Тодор Марков. Преди това носителят на множество международни отличия ще трябва да премине през серия от контроли. Първият праг е националната олимпиада с финал през април в София. Следват контролите на разширения състав на българския отбор. После, след специална подготовка в рамките на месец, през май и юни в последен тур ще бъде определен съставът на българския отбор. Тодор Марков сега е в 12 клас, предстои му кандидатстване в висше учебно заведение, но въпреки всичко, ще направи необходимото, за да представи страната и в този математически форум.

Финансирането на участниците в математическите състезания и олимпиади се осигурява от семействата на учениците. За някои от тях средствата за пътувания, особено извън страната, са непосилни. За учениците, които имат високи постижения и капацитет да стигнат до математически върхове, но нямат финансови възможности, ръководството на гимназията винаги намира начин да поеме разходите им за участие  чрез училищното настоятелство или от собствения си бюджет.