Воеводите: Докато ние умуваме, Турция и Румъния изграждат нови реактори

Мисия Пловдив

17-01-2013, 15:29

Снимка:

Интернет

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Бившият кмет: Пловдивчани, отидете на референдума!

Славчо Атанасов от НИЕ призовава пловдивчани и всички граждани на сраната да отидат на 27 януари до урните и да пуснат своя глас на референдума за развитието на ядрената енергетика, независимо дали ще изберат "да" или "не". "ПП НИЕ е за развитието й", категоричен е бившият кмет на града. "Не пропускайте възможността да изразите мнението си, защото след 20 години това е първият демократичен референдум", допълни той. Според екскмета много от политическите сили у нас имат интерес допитването да се провали, за да могат да стопират по-нататъшни референдуми.

Най-евтината електроенергия до ден днешен произвеждат атомните централи. По думите на Атанасов през 2016 г. изтича срокът за 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй. Ако управляващите не предоговорят продължаването на работата на централата и нямаме никакви атомни мощности, цената на тока ще скочи в пъти повече. "Ще дойде време да внасяме ток", предупреждава Атанасов. По думите му атомната енергетика е единствения върхов отрасъл, който дели България от страните от третия свят. "Икономиката ни загина", аргументира се той.

Екскметът посочи, че докато ние се питаме да развиваме ли ядрената енергетика, нашите съседи вече действат. Турция строи две атомни централи с по два реактора, Румъния също има два реактора и планира още два. "За разлика от южната ни съседка ние разполагаме със специалисти, а техните нови централи 15 години ще се управляват от руснаци. През това време кадрите им ще учат в Русия", допълни Атанасов.

В Европа единствено Италия и Австрия са се отказали от този вид електроенергия, за сметка на Франция, която разполага с над 60 реактора. Германия има 24, а Швеция - 10.