6 съвета срещу стрес

Животът

17-01-2013, 18:46

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Храна, разходка, приятели - решения

Когато сме стресирани, ядем много или точно обратното, не се сещаме да се храним... Типични са и други прояви на занемаряване отговорността и грижата към собственото тяло и личност... Понижава се хигиената или поне не толкова ни вълнува външният ни вид. Бръсненето може да почака, гребенът също или очната спирала, да не говорим за поддържането на обувките. А сигурен признак, освен за немарливост, за депресия е, когато те изглеждат сериозно неподдържани.

Малко признаци могат да ни издадат в началото, че страдаме душевно. Хората, които държат на нас, може би, ще се досетят, че нещо не е наред и ще задават въпроси. Други просто ще странят или ще "улавят" усещането ни за дискомфорт и слабост ще се насройват посъзнателно враждебно към нас.

Има моменти, в които самите ние осъзнаваме, че напрежението, на което сме подложени ни „вади от релси“. Какво може да ни е от полза тогава, за да защитим поне организма от стреса, който изпитваме и издържи той до необходимия ни срок?

Ще ни помогнат 6 обикновени правила, към които трябва да се придържаме, независимо от ускорението на случващото се покрай нас. Понякого просто списъкът с точки ни помага да "си стъпим на крака" и се стабилизираме емоционално.

1. Наложете си да се храните редовно

Редовно ни се случва – да не закусим, защото закъсняваме, да пропуснем обяда, защото бързаме за среща или "гоним" графика... Но тялото ни, още повече, умът ни се нуждаят от постоянно „подаване на гориво“. Ако организмът изпитва необходимост от енергия, се появява склонност към раздразнителност и гняв.

Ще приемате събитията по-спокойно, ако се храните редно, на приблизително еднакви интервали, и балансирано. Това означава да поемате необходимите ценни за организма храни и вещества, в правилно съотношение въглехидрати, за предпочитане бавноусвоими, белтъчини и мазнини.

2. Ядосате ли се – пийте вода

В Щатите са проведени няколко интересни експеримента, с доброволното участие на ученици. Децата са насърчавани да пият повече вода. В резултат на това стават по-спокойни и се подобрява способността им да се концентрират. Истината е, че когато организмът ни е дехидратиран, нервната ни система е по-чувствителна и съответно, ставаме по-сприхави.

За да се предпазите от излишно избухване и подпомогнете стабилизирането на емоциите си, се старайте да осигурявате на тялото си необходимия минимум вода – 8 водни чаши на ден.

3. Движете се

Изберете най-приятния вариант за вас двигателна активност или най-икономичния от към времеви ресурс. Важното е да не ограничавате двигателната си активност, тъй като тя е един от най-ефективните антидоти на стреса. Всяка по-продължителна физическа дейност допринася за увеличаване на ендорфините в мозъка. Това допринася да се чувстваме по-уверени, по-общителни, щастливи и находчиви. Така се предотвратява коварното зацикляне при стрес и се предотвратява гневът.

4. Ограничете алкохола

В бита ни е популярен един погрешен навик след тежък и уморителен ден да се отпуснем с чашка алкохол. При стрес обаче следващата чаша се надига много лесно... Тъжният извод е, че алкохолът може само да влоши положението. Дори и първия път да „проясни“ мислите ви, това едва ли ще се случи на втория. Човекът е изобретателен, когато се отпусне, а за това има десетки други ефективни начини.

5. Открийте проблема и го назовете

Понякога се чувстваме потиснати неясно защо. Раздразнителни сме, нервничим и сме склонни да избухнем най-неочаквано при невинна реплика. Всички имаме чувства и ни се случва да се притесняваме, да се смятаме за  недооценени или ощетени.

Помислете какво точно ви дразни. Добре анализирайте всички факти, тъй като често в подобни ситуации проблемът, който ни обърква, не е директно очевиден. И ако трябва задавайте въпроси. Понякога не е приятно да се научи горчивата истина, но пък научаването само по себе си успокоява. А може в конкретния случай просто да става въпрос за разминаване и недоразумение, както често се и случва...

6. Запомнете 4 стъпки

Когато сте на ръба, преди да изречете реплика, за която ще съжалявате,...

•Първо - направете стъпка назад,

•Второ - вземете някакъв предмет в ръцете си,

•Трето - бройте до десет,

•Четвърто - поемете дълбоко въздух.

Ако все още помните репликата си, изречете я на глас, очевидно се налага изясняване на ситуацията. Разбира се, поднесете я в по-мека и вежлива форма, за да постигнете целта си. Ако вече сте забравили какво точно ви е подразнило или ви е минало – просто потупайте опонента си по рамото... Не забравяйте: Да управлявате случващото се е вашата стихия!

Източник: puls.bg