Убийство на две малки момичета потресе Гватемала

Свят

18-01-2013, 08:26

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В страната не секват убийствата на жени и деца

Полицията на Гватемала разследва убийството на две момичета - на 6 и 12 г., чиито тела бяха открити захвърлени на улица в столицата на страната. Децата били облечени в пижами и вероятно са удушени, предаде Би Би Си.

Силите на реда се опитват да установят дали има връзка между гибелта на момичетата и убийството на две жени, чиито трупове бяха открити в същия район - Сона 11, в южната част на столицата с огнестрелни рани.

Едната е била с обезобразено от куршуми лице. В Гватемала през 2011 г. бяха убити 700 жени. Засега не е ясно дали жените са жертва на домашно насилие или на уреждане на сметки между банди.

Други две жени бяха убити през нощта срещу петък в гр. Ла Унион, в източната провинция Сакара. Те били застреляни край училищна сграда.

През 2008 г. в страната бяха приети ред закони срещу домашното насилие, но групи от правозащитници твърдят, че на практика на жертвите на такива престъпления не се обръща много внимание.

През последните няколко години Гватемала е на едно от първите места по убийства в света според статистиката на ООН - 40 на 100 000 жители.

Страната се е превърнала в оперативна база на наркокартели от съседни страни - като мексиканския Сетас, които допринасят за насилието с кървавите войни помежду си.