Уникална изложба на Роден ще бъде представена в Художествената галерия

Афиш

18-01-2013, 09:20

Снимка:

Уикипедия

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Огюст Роден е един от основоположниците на импресионизма в пластичното изкуство

Ценителите на френското изобразително изкуство ще могат да се насладят на творчеството на знаменития художник Огюст Роден.
 
Домакин ще бъде Националната художествена галерия. У нас ще гостува изложбата "Метаморфози" - новата постоянна експозиция на знаменития френски скулптор в музея "Роден" в Париж. Тя ще пътува по света, докато музеят е в ремонт.

Ще бъдат представени около 90 произведения от различни размери - десетина бронза, за да се покаже как гипсът после е станал бронз, и няколко оригинални глинени произведения, които илюстрират как точно става процесът на изработването на скулптурата. Колекцията се състои от шест части - всичко е на принципа на метаморфозата, което е в основата на изкуството на Роден, пояснява Катрин Шевийо, директор на световноизвестния музей "Роден". Сред експонатите има и скултури високи над 2 метра.

Бъдещото събитие бе решено след среща на министъра на културата Вежди Рашидов с Катрин Шевийо. Още е рано да се каже кога ще се бъде откриването, но за организирането на такава мащабна изложба са необходими повече от шест месеца, посочи министър Рашидов.

Огюст Роден е един от основоположниците на импресионизма в пластичното изкуство. Познат е на широката публика с впечатляващите творби "Мислителят", "Бронзовият век", "Ева", "Целувката", които са само предверие към грандиозния му замисъл - монументалният скулптурен портал "Портите към ада", за чието творение черпи вдъхновение от "Божествена комедия" на Данте и от "Цветята на злото" на Бодлер.