Епилепсия извадила от ареста (Мастит Измамник Лицемер Е Вреден)

Зад решетките автоджамбазинът Звезделин имал няколко припадъка

Пускането под "домашен арест" на задържания автоджамбазин Звезделин Методиев е станало на основание съдебно-медицинска експертиза, която е установила епилепсия, обяви Мая Маркова, шеф на Окръжен съд – Велико Търново.

Обясненията й са провокирани от думите на вътрешния министър Цветан Цветанов, който след като даде подробности за спецакция М.И.Л.Е.В. (Мастит Измамник Лицемер Е Вреден), призова съдебната система да държи в ареста подобни кримки, извършили редица кражби.

Името на операцията удивително съвпада с фамилията на съдия Теодор Милев, който е участвал в разглеждането на мярката за неотклонение, наложена на Методиев.

МВР шефът уточни, че задържаният 25-годишен мъж има зад гърба си 19 кражби, а само за три дни, след пускането му от ареста, от 14 януари до 17 януари, е откраднал няколко коли.

При ареста му той си признал всичко, рече Цветанов.

Маркова обаче опроверга МВР шефа и обяви, че към момента на разглеждането на мяркат, срещу Звезделин Методиев е имало повдигнато обвинение за кражбата на само един автомобил.

"В делото липсват данни за отнемане на други коли", каза магистратът.

Тя допълни, че мярката му е гледана от трима съдии - Теодор Милев, Георги Драгостинов и Димо Колев.

А те пък се ръководили от експертизата, в която лекарите написали, че здравословното състояние на Звезделин е влошено.

"Той е с установена епилепсия, която е от преди няколко години, в резултат на травма. Лекуван е многократно в различни лечебни заведения. По време на задържането няколко пъти е воден в Спешно отделение. Вещото лице дава заключение, че са регистрирани няколко епилептични припадъка по време на задържането и заема становище, че задържането на Методиев в следствения арест води до нарушаване на необходимия му режим с оглед установеното заболяване", коментира Мая Маркова.

Тя обясни, че пускането му под "домашен арест" е втората по тежест мярка за неотклонение, която създава достатъчно ограничения, за да не може лицето да върши престъпления.

"Контролът за изпълнението на тази мярка за неотклонение е възложена на органите на предварителното разследване, в случая полицията", категорична е шефката на Окръжния съд във Велико Търново.