Обама се озова в българско село. Картонен!

Региони

18-01-2013, 13:04

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Картонен Барак за Бараково (СНИМКИ)

Американският президент "пристигна" в благоевградското Бараково

Мечтата на жителите на село Бараково се сбъдна - макар и от картон американският президент Барак Обама "пристигна" в малкото селце край Благоевград.

Ричард Дамстра, аташе по културните въпроси в посолството на САЩ у нас, донесе в Бараково картонения макет на 44-я президент, след като жителите на селото откриха съвпадение в имената на селото и това на Барак Обама.
 
"Ето, господин Обама е тук", на шега обяви г-н Дамстра в препълнения салон на кметството, когато служител на посолството внесе кашона, от който извади картонения Обама.

Той бе поставен на видно място в залата под аплодисментите на жителите на Бараково.

Поводът за визитата е, че още при избирането на Барак Обама за първи мандат, репортери забелязаха съвпадението в имената на първия чернокож президент в историята на САЩ и китното селце Бараково. Тогава по електронната поща от кметството бе изпратено кратко писмо до Белия дом, в което кметицата Жулиета Лазова ги информира за съвпадението на имената и го поздравиха с избирането му за президент. От Белия дом бързо върнаха имейл, с който информираха българските "бараковци", че са заети с предстоящата клетва на Барак Обама, но благодарили за вниманието.

Медиите обаче до такава степен раздухаха съвпадението на имената, че в Бараково заживяха като първи приятели с Обама. Местната поетеса Верка Иванова дори го увековечи със стихотворение, в което звучи култовия стих "О Барако, о Обама, чакаме ви двама".

Във вила в Бараково има и барбекю "Баракобама". И понеже шеговитата задявка продължи, от американското посолство у нас решиха да посетят "селото" на президента си.