Тревожно! Ядем вносни меса и зарзават, производителите ни фалират

Животът

18-01-2013, 14:27

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

80% от месото и 70% от плодовете и зеленчуците на българския пазар - внос

В България 70% процента от зеленчуците и плодовете са вносни, както и 80% от месото, съобщи в Пловдив евродепутатът и докладчик на ЕП за европейския бюджет за 2014 – 2020 г. Ивайло Калфин. "Сами си направете сметка за състоянието на тези производители и какво ги чака", допълни той.

"Секторите загиват, на пазара виждате вносни домати, чушки, краставици, плодове. Вносът подбива цените на родните стоки", оплакаха се земеделците на среща по повод новата селскостопанска политика на ЕС, организирана от евродепутата.

Животновъдството не получава европейски, а национални субсидии. При малък бюджет на страната ни, българският животновъд не може да вземе толкова, колкото в дугите страни. Има начини, въпреки това животновъдите да успяват да печелят. "Например в Испания, където е много по-малка субсидията, далеч страната не е по-малко конкурентноспособна от Франция, където помощта е по-голяма. Испанската държава е постигнала това с дългосрочна политика. Същото се отнася и за плодовете и зеленчуците", кометира Калфин.

От Асоциацията на биволовъдите се оплакаха, че нямат пазарна цена на животните. Поради ниския стандарт в България продават продукцията под реалната й стойност. От бранша не могат да се справят с високите изисквания на ЕС и са затънали в дългове. "Трябва държавата да помогне със спешни мерки за животновъдите, иначе отрасълът загива", призова Мария Белчева, председател на асоциацията.

Иначе новият програмен период от 2014 до 2020 г ще предложи на българските фермери повече пари, отколкото предишния, обобщи Клафин. Ще има увеличения на директните плащания за декар през 2016 г. Земеделците ще получават по 26 лева за обработваем декар.

Ще има средства за фонд Развитие на селските райони, но дали ще спечелят или ще заагубят е относително, защото ще трябва да се борят с конкурентите си от всички страни членки на ЕС.

"Дори и да се увеличат директните плащания в тези сектори трябва да има дългосрочна държавна политика, в която да се сглобат различните елементи – производтво на фуражи, животновъдство и неговото субсидиране", добави политикът.

Исканията на земеделците и животновъдите по време на конференцията ще бъдат обобщени от Калфин пред управляващите, ангажира се евродепутатът.

„За срещата бяхме поканили и министър Мирослав Найденов, но никой от министерството не пожела да присъства“, добави още той.

Калфин бе категоричен, че не е късно и мандалото на новия програмен период не хлопнало. Обсъжданията продължават. Българското правителство е едно 27-те в ЕП и би могло да поиска изравняване на директните плащания с другите европейски страни. „Освен това имаме 18 български евродепутата, а не един, така че инструментът ни за действие сега е много по-силен. Това имам предвид, че всички институции трябва да съгласуваме усилията си, тук партийните различия не са несъстоятелни“, коментира евродепутатът.