Зам.-областният отскочи до Българово, почерпи за имен ден

Атанас Терзиев отбеляза празника в тамошната църква, чийто патрон е Светеца

Навръх имения си ден зам.-областният управител на Бургас Атанас Терзиев посети един от най-старите храмове в областта, този в Булгарово. Терзиев се отзова в града по покана на кмета на Българово Йордан Йорданов, с който заедно отбелязоха и храмовия празник на тамошната църквата, чийто патрон е Светеца.

„Много се радвам, че Атанас Терзиев уважи поканата ни. Той идва за втори път в нашата църква, посети ни и миналата година. На този ден освен местните хора идват и много именици”, каза кметът Йордан Йорданов.

„Пожелавам си най-вече здраве и късмет, както на мен така и на всички именици. Благодаря за поканата на кмета на град Българово. Догодина на Атанасовден отново ще се върна тук”, каза след светата литургия зам.-областният управител. Той отправи пожелания за здраве към жителите на града и на цяла бургаска област.

Църквата „Свети Атанасий” в Българово е построена преди повече от 150 години. В продължение на 45 години тя тъне в забвение до 1999 година, когато официално отваря врати. Оттогава литургиите в нея се извършват от отец Захари.

„ Нека всички, които носят името Атанас да са живи и здрави и с божията помощ да вършат своите дела по-лесно”, каза отецът, който и днес застана зад иконостаса на църквата.

На зимния Свети Атанасий преди 14 години църквата в Българово отваря за християните, след като за почти половин век е използвана като място за добитъка, без прозорци и с разградени стени.

Днес в нея няма и следа от онова време. Погледите привличат красив иконостас, дървени облицовки по тавана и стените и много икони.

„Много бургазлии пътуват дотук, за да се венчаят в църквата или да кръстят децата си. Храмът привлича със старинния си вид и с древната история, която носи със себе си. Толкова години след своето обновяване той се е превърнал в емблема за християните не само от града”, разказва отецът.

За да почетат паметта на над 400 християни, избити в светата обител по време на турското робство, настоятелството на църквата и местните хора събират дарения, за да вдигнат 12-метрова камбанария, чийто звън да се чува в целия град.

„Тук по време на турското робство са избити около 400 православни християни. Само по предания се знаеше, че костите на тези хора са разпръснати из целия двор на църквата. Когато през 1997 година започнахме да поставяме новия водопровод в двора на храма, тогава с багер разкопахме и с очите си видяхме костите. Събрахме ги и сега Българово има своята костницата, където жителите на града отдават почит на тези мъченици за вярата. Ето затова днешният ден е свят, защото на него през 1999 г. бе открита и костницата”, допълва отец Захари.

Да запалят свещички в църквата дойдоха и малките възпитаници на училището в града.

„Това е наша грижа към децата, да се научат, че църквата е свято място и празниците трябва да бъдат почитани”, каза кметът Йордан Йорданов.

Празникът на Българово също се чества на Атанасовден, но на летния, който всяка година се пада на 2 май.