Удрят нашето розово и лавандулово масло

Животът

18-01-2013, 17:03

Снимка:

Отдел "Връзки с обществеността", МЗХ

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Европа "загрижена", че сме първенци по производителност

Борбата за първото място по производство на розово и лавандулово масло в Европа започна с всички сили и средства. След като страната ни излезе на 1-во място по производство на лавандулово масло, ударите под кръста не закъсняха.

"Няма конкретна заплаха за българските производители на етерични масла, но това не означава, че този процес не трябва да се следи внимателно", успокои в Пловдив евродепутатът Ивайло Калфин.

Засега има становище дадено от експертна група, свързано с алергените в парфюмерийната промишленост. Спскоред доклад би трябвало да се намали количеството на естествени продукти, включително и на розово масло, за да се намали алергичния ефект от подобна продукция. "Все още няма готовност за законодателни промени, но трябва да сме нащрек“, добави евродепутатът. Той си обяснява появяването на заключенията на „загрижените експерти“ с това, че в последните години по лавандулово масло сме задминали дори и Франция. Там има болест по лавандулата и това ни е помогнало да станем първенци.

От българското правителство обаче са решили да реагират и да отвърнат на удара преди да са изготвени каквито й да е законодателни предложения в ЕП. Министър Мирослав Найденов ще се срещне с новия eврокомисар по здравеопазване Тонио Борг, за да го запознае с позицията на България, по повод доклада за забрана на съставките гераниол, при розовото масло и линолоол и линалин, при лавандулата, които се съдържат в естествения дестилат на тези продукти. "В защитата на българските производители ще се изготви съвместна позиция по въпроса на Министерство на здравеопазването и Министерство на земеделието и храните, тъй като този проблем е поставен в ЕК по здравеопазване", отсича Найденов.

България годишно произвежда  1 500 кг. розово и 100 тона лавандулово масло.  2100 са производителите на рози, а общата площ на оглежданите насъждения са общо 38 хиляди дка. Основно изнасяме розово масло за САЩ, Франция, Южна Корея и Япония, а лавандулово за – Германия, Унгария, Франция, Китай, Австрия, Испания и Холандия.