Пламен Юруков с изненадващи факти за референдума

Политика

18-01-2013, 17:11

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Лидерът на ВОТ-консерватори зове да се гласува с "Не"

“Използва се един стар подход на българските политици и политически партии - взима се едно партийно решение и след това се впускат един куп експерти, които да нагласят фактите към решението.” Това каза пред Канал 3 Пламен Юруков, лидер на ВОТ-консерватори.

Според него нормалният подход на едно умно управление е първо да се анализират фактите, да се събере информация, а след това въз основа на анализ да се вземе едно умно решение.

Първото, на което обърна внимание е самия въпрос и какво пише в закона за него.

ЗАКОН ЗА ПРЯКО УЧАСТИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ В ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ И МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ

Раздел II. Национален референдум

Чл. 10. (4) В предложението за национален референдум се включват един или няколко въпроса, на които гражданите отговарят с "да" или "не".

Въпросите се изписват на общоупотребим български език, кратко, точно и ясно.
    
Въпрос за национален референдум 2013: Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?

Пламен Юруков е на мнение, че е и литературен анализ на ученик от 5-ти клас ще покаже, че този въпрос може да има два отговора и то различни. Той не отговаря на закона. Партията, която го предлага е допуснала грешката, но лидерът на ВОТ-консерватори се чуди защо и другата партия, която е на противното мнение, не е направила необходимата стъпка да сезира Конституционния съд, който да се произнесе. Законът позволява да има два отделни въпроса. Юруков добави, че много български граждани смятат, че този въпрос е несъстоятелен и се явява подигравка към техния здрав разум.

След като изясни първия проблем, Юруков разгледа историята на ядрената енергетика в България, започнала още 1956.

Между 1991 и 1997г. по 3 и 4 реактор се правят над 900 модификации. През 2003г. Световната асоциация на ядрените оператори (WANO) докладва, че 3 и 4 реактор изпълняват всички международни стандарти за безопасност.

“А това, за което трябваше да се пребори българското правителство е да осигури един живот на тези два реактора още 20 или 30 години. Много малко хора знаят и това не се казва никъде, че България, подписвайки договора за присъединяване към ЕС, вътре има една клауза, че ние можем да пуснем отново тези реактори в условия на национална криза. Не се коментира, защото като се нагласяват фактите към партийния лозунг нямаш интерес това нещо да се казва”, смята Юруков.

Според лидера на ВОТ-консерватори, е странно защо 3 и 4 реактор са затворени, когато при допитване до народа през 2005г, 75% са за продължаване на експоатацията им.

Той смята, че странна и леко комична е ситуацията, “че тези, които затвориха 3 и 4 реактор искат да се изгради една нова ядрена централа. Това много прилича на филма с Чарли Чаплин, в който детето чупи прозорци, а баща му идва да продава нови”, пошегува се Юруков.

Друг важен факт, на който той обърна внимание е, че прогнозното увеличаване на потреблението до 2020 г. ще бъде минимално. Това, според Пламен Юруков означава, че Белене още от самото начало е планирана за износ на електроенергия.

“Т.е. и да има, и да няма Белене, това няма да повлияе на цената на тока в България.” Той смята, че ако тази централа е частна, печалбата ще отива за инвеститора, а за нас остава ядреният риск.

Като лидер на ВОТ-консерватори Пламен Юруков призова хората да отидат да гласуват, но отговорът да бъде “НЕ”, като акцента е, че в момента България няма нужда да прави нова ядрена централа.

В заключение той каза, че има и друго, за което също не се говори. Според изявление на Росатом, 2,5 млрд евро ще бъдат върнати в България под формата на инженеринг.

„Това не означава строителни фирми да получат работа, а фирми с инженери да пишат папки и да правят консултации“, завърши Юруков.