Предлагат Летище "София" да носи името на кап. Димитър Списаревски

Мисия София

18-01-2013, 17:24

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Млади консерватори обясняват мотивите си в писмо до Борисов и Московски

Летище "София" да носи името на знаменития български летец Димитър Списаревски, предлагат от Младежкия консервативен клуб в писмо до премиера Бойко Борисов и транспортния министър Ивайло Московски.

"Изминаха 23 години от т. нар. преход в България, в които държавността в страната не направи нищо за реабилитацията на своите национални герои. Още се движим по улици и магистрали, които носят партизански или чуждоезични имена. Пътувайки по тях, България сякаш се връща в своето социалистическо минало, въпреки че тоталитаризмът бе заклеймен като човеконенавистен режим, както от трибуната на българския парламент, така и чрез декомунизационно законодателство в редица страни от Европа”, посочват в писмото си младите консерватори.

Според тях с оглед на това, че именуването на инфраструктурни обекти или географски райони носи символно значение за ценностния порядък на държавата, е логично Летище София да носи името на капитан Димитър Списаревски (1916 – 1943), увековечил се в световната бойна история като първата българска жива торпила и спечелил уважението дори и на своите врагове.

"Подвигът на Списаревски, който отдава живота си в защита на София на 20 декември 1943 г. , е като своеобразен венец на духа на българските летци и военни, възпитавани в  любов към Отечеството, която да стои винаги пред всеки друг дълг. Загинал на над 6000 метра височина, кап. Димитър Списаревски извиси чрез личната саможертва делото си, което ни задължава да отдадем почитта си към подвига на герои като него, увековечени в пантеона на българския дух", се чете в мотивите за предложението.