"Студен кладенец" и "Златоград" пред преливане

Животът

18-01-2013, 17:34

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Очакват се още значителни валежи и увеличен приток към язовирите от каскада „Арда

През следващото денонощие е възможно да започне преливане на язовир "Студен кладенец", алармират от МОСВ, позовавайки се на Басейнова дирекция за управление на водите в Пловдив.

Постъпилата с днешна дата прогноза от  НИМХ  за промяна в хидрометеорологичната обстановка за периода 18-20 януари  2013 г. е за очаквани значителни валежи и увеличен приток към язовирите от каскада "Арда".

Активиран е 24-часов режим на работа на Оперативното звено за предотвратяване на опасности от вредното въздействие на водите към МОСВ и Басейнова дирекция за управление на водите – Пловдив, за което е уведомена Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към Министерство на вътрешните работи.

Оперативното звено при МОСВ разпореди на експлоатационното дружество на каскада "Арда" с цел поемане на очаквания приток да бъдат предприети мерки за освобождаване на обем в язовирите от каскадата чрез работа на ВЕЦ-овете и при необходимост -  чрез отваряне на основните изпускатели.

По информация на Басейнова дирекция - Пловдив, в района вали дъжд от 24 часа и е обявено бедствено положение в град Неделино. Опасност от преливане има и при язовир "Златоград". Кризисният щаб към общината е на място и готов да реагира своевременно.