Софиянци искат да учат руски и азиатски езици

Мисия София

18-01-2013, 19:55

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Това се дължи от една страна на достъпа до пазар, а от друга страна е създаден интерес към този тип култури

Нараства желанието за изучаване на руски и на азиатски езици в София, смята Севдалина Войнова - директор програми в Асоциация за развитие на София. Изказването бе по повод проучване, направено в столицата по европейския проект "Езиковото богатство в града".

Виждаме, че английският език е най-широко изучаваният и говорен език, но има и други езици, които набират скорост в момента и има голямо търсене към тях. Това са останалите водещи европейски езици, освен английски - френски, немски и испански, които поддържат висока степен на интерес и нарастващо желание за изучаване, каза още Войнова.

Изследването показва, че се засилва интересът и към руски и азиатските езици. Предполага се, че това се дължи от една страна на достъпа до пазар, а от друга страна е създаден интерес към този тип култури.

Мотивацията за изучаване на езици най-често е възможността да намериш по-добра и интересна работа. На първо място сред младите за изучаване на езици се очертава тенденцията за желание за директна комуникация, не толкова намирането на работно място, колкото възможността да общуваш с други хора.

Интересното е, че има развитие и водещ е не само икономическият аспект – повече езици, повече възможности за реализация, а по-скоро сред младите хора това е възможността да общуваш. Ако може това да се изрази с образи, ако в миналото символът на това да знаеш езици е била библиотеката, в по-близкото минало е някакъв бизнес център, сегашният символ на ученето на много езици би било, например, летище – място за пътуване, за срещи и за общуване.