Защо ни мъчи безсъние?

Животът

18-01-2013, 21:25

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Силните емоции са една от причините за липсата на сън

Недоспиването може да доведе до сериозни здравословни проблеми като наддаване на килограми, главоболие, постоянна умора и т.н.

Ако често имате проблеми със съня, то значи те могат да се дължат на някои от следните причини, които от Fitsugar.com oписват.

Взиране в монитор

Да, компютрите вече са неразделна част от ежедневието ни, но това не означава, че трябва да прекарваме безкрайни часове, вгледани в екрана. Доказано е, че взирането в монитор преди лягане нарушава съня, както и че не е добре в спалнята ви да има компютри, телевизор или други подобни електронни устройства.

Тежка храна

Мазната, пържена и тежка храна може да предизвика чувство на дискомфорт, киселини и да направи съня неспокоен, пише edna.bg. Избягвайте преяждането преди лягане, като по този начин ще се предпазите както съня, така и фигурата си.

Спорт

Физическото натоварване е част от гаранцията за здрав сън, но вече е доказано, че тренировка непосредствено преди сън, не се отразява добре на организма. Тренирайте сутрин или поне три-четири часа преди сън.

Силни емоции

Особено ако са негативни, ще ви натоварят излишно, ще обезпокоят съзнанието ви и колкото и да сте изморени, ще ви държат будни и в напрежение. Постарайте се да си спестявате стреса вечер, като за целта може и да пропуснете гледането на кримилани програми по телевизията, екшън или трилър филми.

Внимавайте и с консумацията на напитки, богати на кофеин. Кафе или черен чай е добре да консумирате до обяд.