Проучват тракийското селище на Шилото

В рамките на Бургас вече има няколко древни селища, така че градът е единственият, който няма да има един античен предшественик, а няколко, твърди Божидар Димитров

"Ако бюджетната рамка на община Бургас в перо археология бъде приета в сегашния си вид ни предстоят археологически проучвания на връх Шилото край бургаския комплекс "Меден рудник". Това каза директорът на Регионалния исторически музей Цоня Дражева, предаде радио "Фокус".

Експертите се надяват да открият ценни реликви там, защото в древността е имало тракийско селище на мястото. 

"Знаем, че дълги години, древното тракийско селище, което знаем, че се намира там, бе под военно поделение и стрелбище за военни стрелби. Каквито и находки да открием ще бъдат важни тъй като това е едно от най-важните светилща в зоната на старите селища край града. То е било посветено на Аполон, тракийското божество", обясни Дражева.

По думите й, разположението на селището е било специално избрано, за да може да си кореспондира с останалите светилища по рида. "Това проучване ще бъде интересно ако все пак има нещо запазено. Към момента имаме находки от този обект. Дълги години не бяхме допускани до терена. Там никога не са извършвани сериозни археологически ракопки", допълни Цоня Дражева.

Според нея, светилището е било унищожено както и още няколко подобни обекта край Бургас по времето на активните военни действия в средата на миналия век. "Това се случи и с крепостта край Русокастро, светилището на Аполон към Акве калиде", каза директорът на Регионалния музей. Припомняме, че заместник кметът по образование и култура в Община Бургас, Йорданка Ананиева обяви преди дни, че пари за археологически разкопки на Шилото има и те са предвидени в бюджетната рамка на общината за 2013 година. Предстои обаче общинските съветници да я приемат на свое заседание. Средства за проучване ще бъдат отпуснати и за Минералните бани и Римската вила, която бе открита в квартал "Сарафово".

Kое селище е предшественик на Бургас скоро ще намери най-неочаквано разрешение

Три антични селища и едно светилище могат да се считат за предшественици на съвременен Бургас. Това каза директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров. По думите му, спорният въпрос за това кое селище е предшественик на Бургас може би скоро ще намери най-неочаквано разрешение.

"В рамките на Бургас вече има няколко древни селища, така че градът е единственият, който няма да има един античен предшественик, а няколко. Акве Калиде, което се намира в квартал Банево, последните разкрития в Сарафово, Форос, който се намира в кв. Крайморие и светилището на Шилото, свидетелстват за бурното развитие на района в миналото. Поне три антични селища и едно светилище могат да се считат за предшественици на съвременен Бургас", каза Божидар Димитров.

В проектобюджета си за тази година общинска администрация е отредила пари за извършване на археологически разкопки на връх Шилото край бургаския комплекс "Меден рудник".  Божидар Димитров определи това като правилен ход от страна на местните управници. Светилището е единственият непроучван, познат обект на територията на града.

"Решението е правилно. Там е отбелязано едно светилище с изключителна важност. До момента са открити редица находки. Може би най-ценна от тях е статуята на Аполон, която беше в столичния музей до преди година. Сега тя отново е в Бургас. Намерен е и изключително интересен надпис, който за пореден път дава името на един важен стратег - Аполон Яптайтен, който очевидно е управлявал Южното Черноморие, защото подобен е открит в Созопол и Поморие. Явно е положил много усилия за въздигането на това светилище", обясни Димитров.

Единствената информация, с която разполагат археолозите идва с намерените случайно находки при разработването на кариерите в местността и различни дейности във военното поделение, което дълги години бе край светилището.

"Знаем, че там е имало голямо тракийско светилище, че там са се правили дарове. Тази статуя на Аполон Китаред очевидно е била точно такъв дар. Очакваме да намерим светилището, защото слава богу върха не е засегнат. Светилището очевидно е било там. Една част е била разрушена при разработването на кариерите в района. Надяваме се, че нещо все пак ще бъде запазено", допълни той.

Статуята е открита преди 17 години на вр. Шилото. Граждани, наблюдавали изкопите при строеж на военното поделение там, открили Аполон Китаред. Макар и доста повредена от времето, статуята има важно историческо значение. Тя потвърждава мнението на някои бургаски археолози, че на Шилото е имало голямо тракийски светилище. Един от храмовете в това светилище е бил на Аполон Китаред. Статуята е от І в. Пр.Хр.