ГЕРБ пише календар на успехите

Най-доброто от печата

19-01-2013, 08:06

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Подобен календар на успехите имаше и при управлението на СДС, начело с Иван Костов

Календар на успехите, постигнати при управлението на правителството на Бойко Борисов, пишат в ГЕРБ, научи "Труд". Документът ще служи на управляващите за опорни точки по време на предизборната кампания.

Идеята е там да се впишат само безспорни факти и постижения по секторните политики - икономика, финанси, здравеопазване и т.н.

Подобен календар на успехите имаше и при управлението на СДС, начело с Иван Костов през 2001 г.

Този четвъртък от кабинета на премиера Бойко Борисов до всички министри са разпратени писма с подробни указания как да изготвят отчетите си.

Борисов изисква от министрите си да актуализират отчетите си всеки месец, като стриктно следват 4 точки. Първо - да напишат какви законови инициативи са предприели, второ - какви стратегически документи са разработили, трето - да посочат какви оперативни решения и дейности са извършени в изпълнение на стратегическите документи. И четвърто - да напишат дейностите, извършени с цел преструктуриране и оптимизация на администрацията.

Шефът на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев съобщи, че отчети за успехите по региони ще се изискват и от депутатите, така че календарът на ГЕРБ да придобие по-голяма плътност.
Идеята е по време на предизборната кампания да запушим устата на опозицията, но не с празно политиканстване, а с безспорни факти, обясни Велчев пред "Труд".

"Подобрени консулски услуги, успешните акции по евакуиране на българи от Египет и Либия, спасяването на пилотите от плен в Судан, ремонт на сградния фонд на посолства и мисии в чужбина са сред успехите, отчетени от външния министър Николай Младенов. Неговият доклад вече е готов.

"В Закона за бюджета се заложиха прагове за бюджетен дефицит (до 2% от БВП, с процент по-малко от Маастрихските критерии) и за максимален размер на публичните разходи (до 40% от БВП). Отделно от това се ограничава и поемането на нов публичен дълг и така се гарантира, че той ще е под 60% от БВП", отчита финансовият министър Симеон Дянков. Установяването на онлайн връзка на всички търговски обекти с НАП, което увеличи данъчната база за ДДС с 4,8 млрд. лв., и създаването на митническо дознание са други от успехите, посочени от Дянков. Усвояването на 148 млн. лева по линия на еврофондовете за модерна апаратура и обновяването на 13 болници, както и вдигането на заплатите на работещите в спешната, психиатричната помощ и кръвните центрове, падането на тавана за лечение на деца, за които държавният фонд отпускаше до 180 хил. лв., са сред постиженията за здравната министърка Десислава Атанасова.
Един от големите ни успехи през 2012 г. е подписаният договор с френската компания "Тотал" за търсене и проучване на нефт и газ на блок "Хан Аспарух" в дълбоко Черно море. Внесеният бонус от компанията в бюджета е 40 млн. евро, отчита министърът на икономиката Делян Добрев. В отчета на Министерство на земеделието и храните са посочени 26 законодателни и нормативни промени, като най-важната след тях е създаването на Българската агенция за безопасност на храните. Така се изпълнява една от целите на програмата на правителството за изграждане на единен орган за контрол по цялата хранителна верига, или от "полето и фермата до масата", отчита Мирослав Найденов.

Пълна интеграция на Министерството на отбраната, финансова стабилност на системата и погасени задължения от 576 млн. лева, отчита военният министър Аню Ангелов. Плюс за войската са и увеличението на заплатите на военнослужещите и цивилните служители, както и успешното участие в мисии и операции зад граница.