Теди Москов: Пайнери, пайнери, труден път ви чака, славен път

Най-доброто от печата

19-01-2013, 08:25

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Произхождам от “къпещо се” семейство с предимно нравствена чистота

"Теди Москов, изкъпи се!", написа във фейсбук Азис и предизвика вълна от всякакви реакции. Певецът се разгневи заради материали в медиите, според които Москов призовавал да се вдига революция срещу чалгата. Поводът за изказването му била евросубсидията, получена от "Пайнер". Той продължи с нападките и защити колегите си от музикалната компания: "Тези хора са интелигентни и са се изкъпали, за разлика от други. Изглеждат сериозно на фона на останалите. Не мога да си представя Теди Москов да кандидатства за европроект."

Теди Москов категорично заяви, че не е призовавал към революция и са му приписани неверни думи. Отказа да влиза в разпри и само обясни: "Единственото нещо, което коментирах по повод субсидията, е, че както вървят нещата в държавата ни, ще затворим училищата, музеите, театрите и концертните зали... А също така помощи би трябвало да се дават на гладните, не на ситите."

Стефан (Теди) Москов е един от най-известните български режисьори. Внук е на големия социалдемократ и политик Атанас Москов. Специализирал е режисура в Рим, години наред поставя в театрите в Германия. Основател и режисьор на театър "Ла страда". В момента се играят няколко негови постановки.

- Здравей, революционер! Съжаляваш ли вече, че въстана срещу чалгата, или още повече наостри меча и перото си за решаваща битка?

- Къде са ти кавичките около "революционер"? В интернет някой е цитирал телефонен разговор с мен, който в никакъв случай не е официално интервю. Говорех, без да съм запознат с фактите, по информация, дадена ми от разпитващия ме. Той си изтегляше такива отговори, каквито са му необходими.

Първоначално разбрах, че министерството на културата е издействало тези пари и меко казано се втрещих. Репетирах в Народния театър и слушах с половин ухо, защото Георги Мамалев с право се дразни, когато режисьорът говори по телефон по време на репетиция. Гледам да не го ядосвам- играе главна роля,така че набързо приключих.

Помолих да ми се обадят за по- задълбочен разговор, което не се случи. Нямам намерение да се оправдавам пред никой член на организацията на коремните танци. Ако искаш ми вярвай, но не знам какво точно е "Пайнер"- бар ли, музикална група ли, радио ли, продуцентска къща ли, или телевизия. Знам какво е чалга - музика, която с помощта на 7 ноти и полюшване на тазобедрени стави призовава слушателя към успех, постигнат без оглед на средствата.Този успех е предимно физиологически.

Знам също, че в чалгата няма нищо българско - тя е смес от сръбски, гръцки, и ориенталски мотиви. Това не е аргумент против нея - и рокът, и джазът, и поп музиката, за жалост и класиката също, не са български. Знам и че светът се чалгизира - виждал съм италианци да се хвърлят в бурен кючек, без да улавят смисъла на текста. По някакъв начин въздействието от чалгата се доближава до това от комунистическите и нацистките маршове - увличат тълпата, а не индивида. Надявам се тая музика да няма такъв пагубен ефект върху народа ни!

- Защо обаче вие, театралите, скочихте сега? Чалгата върлува повече от 20 години по нашите земи?

- Никой не скача никъде, всеки си гледа работата. Ако има някакъв скок, той ще да е по посока на министерския отдел, който "подарява" пари на имащите ги. А и

държавата добавя свой финансов бонус!? Дано не превърнат и химна ни в кючек! Държавата призова - дайте да храним "дебелите"! Да подържаме "шишковците" с пържоли! Но всички "пържоли" все някога свършват.

И на всяко едно музикално течение му минава времето от самосебе си. Същото важи и за правителствата... Затова няма нужда от бунтове.Все едно да се бунтуваш срещу часовник и някак си да го накараш от 9 да отиде направо на 12 ч.

- Малко бекграунд: преди години срещу чалгата се обяви и естрадният отбор на страната, помня, че водач му беше Васил Найденов. Тогава в един анализ Валери Найденов прозря, че причината за бунта са парите, изтекли от естрадата към чалгата, а не идеята да се спасява културата и изкуството. И сега ли е така?

- "Найденов срещу Найденов", или "Двамата Найденов"- интересно заглавие за обзор на естрадно-чалговите размирици. Или за късометражен филм. Нека първо уточним има ли бунт, от кого се провежда този бунт! Аз не провеждам бунт. Ако проведа такъв, той няма да е за пари - стигат ми, а да тънеш в излишество е грях! А униженият от системата актьор с 350 лв. заплата няма сили за бунт. Силите му стигат едва-едва да си научи текста.

За жалост него обществото не го уважава. Уважава този, който с една песничка прибира в пъти повече от месечната заплата на артиста. Аз и не само аз сме убедени, че който си измерва щастието по хонорара, не е напълно щастлив! Пред мен богати германци завиждаха на щастието на бедни кубинци, но това е тема на много дълъг разговор...

- Впрочем в този смисъл е и написаното от Любен Дилов във фейсбук: “Един приятел мечтае правителството да отмени европейската помощ за “Пайнер”. Той е естраден певец...” Как ще коментираш тези думи?

- Без да съм този естраден певец, съм приятел с Любен Дилов- ще ги коментирам с него. Не ползвам фейсбук, ще трябва да седнем на чашка. Мисля, че на третата чашка нещата ще се изяснят и ще запеем "... комсомолците след тях вървят, пайнери, пайнери - труден път ви чака, славен път..."

- Какво още искаш да кажеш по повод написаното от Азис срещу тебе?

- Желая му здраве, щастие, но не и успех, тъй като си има достатъчно. Чух го да ме обижда по Канал 3, разполагайки само с "косвени улики"- неподписани от мен твърдения. Ще попитам някой адвокат как да реагирам.

Произхождам от “къпещо се” семейство с предимно нравствена чистота - да види в Google кои са ми предците. А по въпроса за къпането, на определена възраст мъжете започват да се къпят по- рядко. А боксьорът се къпе след победа... И след загуба, но много сложно взе да става това изречение. Чрез некъпането се запазва семейството (актрисите не ми се нахвърлят) и запасите от вода, които драстично намаляват в световен мащаб. Член съм на асоциация, която спестява водата и се къпе с прахосмукачки.

- Ако ти разрешат да направиш с него каквото си искаш, какво би му направил?

- Пътищата ни няма как да се кръстосат - 2 успоредни прави нямат пресечна точка. Всяка от тях обаче си мисли,че посоката й е различна от тази на другата. Че е уникална, но геометрията на Евклид казва друго - посоката е една, а срещата е някъде в безкрайността.

- Министърът на културата Рашидов нарече възникналата дискусия “жълта и непочтена”. Такава ли е?

- Не виждам никаква дискусия. Не следя някаква дискусия, няма достатъчна причина за дискусия. А и дискусия не е българска дума, за разлика от "жълта" и "непочтена". На тия две български думи повече отива "препирня"

- Всички партии по време на изборите канят за участие предимно фолкпевици и чалгаджии. Какво обяснение имаш за това?

- Мъча се да си обясня по-значими неща. Например защо един горд народ, наследник на велика култура на траки, славяни и прабългари, народ, който единствен в Европа е извоювал богослуженията да се извършват на собствения му език, народ, дал на света първото реформаторско движение в християнството, защо този народ избра за втори път президент, член на ДС!? Замислям се дали и аз да не поискам чуждо гражданство, но за разлика от Депардийо, в страна с по- високи данъци. Колкото до партиите и чалгаджиите - нека си танцуват заедно политическия кючек! Може би чалгата помага на партиите поради това, че е музика на безпаричния слушател. Стига му да настръхне на нейния ритъм, да удари една мастика и ще прости на ограбилите го. Странно е, че днес в България и филмите, и представленията са в пъти по-малко от тези при социализма. Излиза, че преходът ни е единствено един небивал взрив на фолка! "Фолк" значи "народ", но не и в този случай.

- Като европейски скроен човек и с много театрални успехи в Германия, можеш ли да кажеш как ще погледне Европа на този скандал?

- Европа не я интересува, всичките ни взаимоотношения с нея са формални, визите отпаднаха, но се появиха нови някакви "духовни" визи, за които ще се чака дълго време.

- Как ще завърши цялата дандания?

- Не ме интересува. А и дандания няма. Дандания ще е, ако на концерт на фолкпевец излезе класически оркестър, "обезвреди" певеца и засвири Моцарт, като през това време вратите се заковат и никой не може да излезе. Или обратното - ако класически оркестър бъде заключен в мазето от попфолк изпълнители, които да изнесат свой концерт при заковани врати в зала "България".

- Кажи докъде стигна с постановката на "Ричард III" и кога ще е премиерата й?

- На 15 февруари, но да не говорим предварително! Ще те поканя на предпремиерно представление, за да ми правиш реклама. Всъщност спектакълът вече е готов, но артистите още не го знаят. Някои от репетициите провежда хореографът ми Борис Радев, което за моя начин на работа е от съществено значение. Сценографът ми е ново име за театъра - художникът на графити Божидар Симеонов. Костюмите и музиката са сан шанжман (без изменение - на френски - бел. авт.)) - Свила Величкова и Антони Дончев.

А Георги Мамалев - добър и ведър човек, ще потъне в ролята на тъмен и гаден злодей... Което значи, че злобата и добротата доста си приличат!

Емоции - какво да ги правиш!?