19 филма ще се състезават за "Златната мечка" на Берлинале

Арт и Стил

19-01-2013, 10:00

Снимка:

Wikipedia

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В надпреварата участват творби от Казахстан, Полша, САЩ, Канада

19 творби ще се състезават тази година за наградата "Златна мечка" в категорията най-добър филм на кинофестивала в Берлин, съобщи директорът на Берлинале-2013 Дитер Кослик, цитиран от ДПА.

Сред произведенията, намерили място в конкурсната програма на 63-ия международен филмов фестивал Берлинале-2013, е драмата "Долгая счастливая жизн" на руския режисьор Борис Хлебников, чиято световна премиера ще е в германската столица.

Сред другите ленти са творби от Казахстан, Полша, САЩ, Канада и други страни.

Международният филмов фестивал в Берлин ще бъде открит с епоса за бойните изкуства "Великият майстор" на китайския режисьор Уон Карвай.

Това ще е и световната премиера на филма, който е за живота на легендарния велик майстор на бойните изкуства Ип Ман, ментор на Брус Лий.

В него участват Тони Леун, Чжан Цзъи, Чан Чън. Филмът ще бъде представен извън конкурсната програма.

Уон Карвай ще е и председател на журито на 63-ото издание на Берлинале от 7 до 17 февруари. Роденият в Шанхай и отрасъл в Хонконг режисьор е известен с филмите си "Докато изсъхнат сълзите", "Чункин експрес", Щастливи заедно", "В настроение за любов".

Световни премиери на Берлинале ще имат и "Рай: Надежда" на Улрих Зайдъл, "Обетована земя" на Гюс Ван Сант с Мат Деймън в главната роля.