Конвенцията за живака приета от 140 страни от ООН

Свят

19-01-2013, 11:30

Снимка:

Wikipedia

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Концентрацията на отровния метал е нарастнала застрашително в реките и моретата

След седмица на трудни преговори, в ранните часове на днешния ден в Женева беше приета конвенцията за живака. Одобриха я 140 страни по света, посочват световните агенции, като се позовават на съобщение на швейцарското министерство на външните работи.

Споразумението ще позволи намаляването в световен мащаб на живачните емисии, които са много токсични и вредни както за здравето на хората, така и за околната среда.

Живакът е тежък метал и излагането на действието му вреди на имунната система и може да предизвика други проблеми, като психологически или храносмилателни смущения, загуба на зъбите, сърдечносъдови заболявания или дихателни проблеми.

Новата конвенция има за цел намаляването на производството и използването на живака, в частност по време на производството на други продукти или по време на промишлени процеси.

Конвенцията регулира също така въпроса за съхранението и обработката на живачните отпадъци.

Документът ще бъде отворен за подпис от страните през октомври 2013 г. в Минамата, в Япония в памет на жителите на този град, засегнат десетилетия наред от сериозно живачно отравяне.

Швейцария, която заедно с Норвегия, започна преди 10 години кампания за приемането на конвенция за живака, смята, че приемането на документа показва, че страните по света имат волята да намерят заедно решения на световните проблеми.

В изследване, представено в началото на женевската конференция, започнала на 13 януари и продължила до ранните часове на днешния ден, Програмата на ООН за околната среда представи данни за наличието на живак в езерата и реките.

Данните показаха, че обезлесяването по света е довело до "изливането" в езерата и реките на около 260 тона живак, който преди това беше задържан в почвата.

Концентрацията на живак в дълбоките води пък е нараснала с 25 процента, показваше изследването. В него се предупреждава, че всичко това води до риск от зараза за рибите, които са предназначени за консумация.