Дъвки и валентинки - извън закона!

Животът

19-01-2013, 12:14

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Ето някои от най-странните забрани за продажба на стоки, които съществуват по света

Възприемаме свободата да купуваме и продаваме потребителски стоки като като даденост. В някои страни обаче не е така. Ето десет табута за продажба на стоки, които съществуват по света, пише Profit.bg.

В Сингапур е забранено производството и продажбата на дъвки. Така властите се опитват да опазят улиците чисти.

В Иран не се разрешава продажбата на женски списания.

В Саудитска Арабия нямат право да използват, продават и купуват коледни играчки, защото те не са съвместими с ислямската култура.

В Китай наскоро забраниха продажбите на PlayStation и други конзоли. Целта е младото поколение да не се заседява пред компютрите.

Единствената страна в света, в която вносът и продажбата на тютюн и тютюневи иделия, са напълно нелегални, е Бутан.

В Япония продажбата на почти всички оръжия е забранена. Смъртността в следствие на огнестрелни рани е на практика нулева.

През 2000 г. в Турция загинаха две деца - те скочили с балон от домовете си, мислейки че ще полетят. Властите решиха да вземат мерки и забраниха излъчването на аниме сериали и продажбата на играчки с герои от анимационни филми.

Отново в Саудитска Арабия е забранена продажбата на сърца и валентинки, защото те не са съвместими с ислямската култура.

САЩ, Италия, Германия, Аржентина, Норвегия, Полша, Чехия и Дания са страните, които напълно забраниха вноса и продажбата на гъши и патешки дроб. Причината е изключително спорната технология за производство.

През 2010 г. САЩ забраниха продажбата на на енергийната напитка Four Loko заради опасната смес от алкохол и кофеин в нея. Докато компанията работеше по нова формула, забраната неочаквано създаде черен пазар на послешните количества от оригинала. Потребителите плащаха двойно цената им, която достигна 15 долара за кен.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен