За любовта, диетите и цирк “Балкански” разказват звезди от “Великолепният век”

Пловдив Лайф

19-01-2013, 13:20

Снимка:

ТВ7

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Мирием търси истинския мъж, Халит Ергенч смъкнал 20 кг, а Сюмбюл ага е бил илюзионист в наш цирк

Звездата от “Великолепният век” Мирием Узерли пази в пълна тайна личния си живот. 29 – годишната червенокоса красавица, която играе Хюрем в суперпродукцията, е свободна млада жена.

Тя е загадъчна, харизматична, смела. Дори най-върлите критици на филма не смеят да кажат една лоша дума за въплъщението й в любимка на Султан Сюлейман.

Мирием Узерли е немска актриса от турски произход. Родена е в Касел, баща й е турчин, а майка й немкиня. Тя се определя като германка.

Завършва актьорската школа в Хамбург, където приемат само 5 души от 300 кандидати. После се озовава в Берлин. Следват малки и по-големи роли, липса на ангажименти, депресия...

Един ден й се обадила продуцентка и колежка, която й разказала, че за продукция в Турция търсят персонаж, който не владее добре езика. Хваща я страх, тя почти не разбира турски, но решава да пробва. Казва си “Който не умее да рискува, после не отваря шампанско”. Хваща самолета и отива в Истанбул.

За ролята на Хюрем на кастинга се явяват актриси от Хърватия, Англия, Америка, Турция, дори от България. Мирием впечатлява режисьорите и Султана /Халит Ергенч/. Сега е по-популярна от всякога.

“Не знаех езика, не разбирах нищо”, разказва Мирием в турско шоу по Euro Canli. “Учех с часове сложните думи. За прословутия танц в първи епизод взех уроци. Репетирах 16 часа без почивка. Същото направих и за песента, която всички зрители на сериала знаят.”

Сега през смях Халит Ергенч разказва, че в началото са я учили на турски, после започнали да имитират нейния език.

В ролята на Султан Сюлейман известният Халит Ергенч жъне небивал успех. Тези, които следят сериала, усещат, че той е роден за това, красив е, достолепен.

В днешна Турция може да се намерят декори по улиците за исторически филми от 70-те години. Може да се видят от 30-те и 40-те. Но за “Великолепният век” е трудно, споделя водещият на шоуто по Euro Canli. В Турция подходящи декори за лентата има единствено в дворците. Трябва всичко да пасне - актьорската игра, езика, костюмите, мебелите. Султан Сюлейман, Законодателят, го познават от историческите книги. Какво яде, как сяда, какви са отношенията му с околните това пет века по-късно никой не знае как е било.

Всеки характер е трудно да се получи, споделя Халит Ергенч. “Той е следствие на това, което ни поставят нашите режисьори, сценаристи, ако е нужно и художественият ръководител. В нито една историческа книга не се намира информация за това как султана гледа, как сяда, как разговаря, какво яде, какво пие. Нищо такова не пише. Например, ние питахме историците как се застава пред владетеля, как се отправя поздрав. Жените до земята ли се покланят, никой не знае... Всъщност това се създаде на снимачната площадка от нашите режисьори”, разказва Халит.

Преди началото на сериала Халит свалил 20 килограма. Направил го заедно със съпругата си, след като тя родила /б.р. Ергенч е женен за Бергюзар Корел, която е красивата Шехерезада от сериала "1001 нощи"/.

“Използвахме прекрасна диета - първо махнах мазнините, после започнах да спортувам. Двете заедно не се получиха.”

“След семейството ми, работата е това, което най-много обичам в живота. Опитвам се да бъда взискателен към себе си, да направя най-доброто”, разказва един от най-популярните и скъпо платени актьори в Турция.

“Когато се подготвям за снимането на някоя сцена във “Великолепният век”, имаме достатъчно време за въплъщаване в образа. Но в момента, в който се каже “Стоп камера”, можем веднага със Селим /Сюмбюл ага/ да започнем да се смеем. Понякога, когато снимаме с него сцената продължава два часа, защото не успяваме да се съвземем от смях. Когато се облекат тези дрехи, в много драматичните сцени, в тези, които ще ни затруднят психологически, предварителната подготовка е много важна и сериозна. След като приключим и дума не може да става това да продължи”, споделя Халит Ергенч.

Без Сюмбюл ага – главният евнух в харема, Великолепният век нямаше да бъде същият. Селим Байрактар се справя с трудния образ доста умело. Той е от Ирак. Разказва, че е израснал с египетското кино, телевизия, филми. На 13 години заедно със семейството си избягали с коне и дошли в Турция. “Беше голямо приключение. След това в Анталия имаше театрален курс. Приятелят ми ме подкокороса и така започна всичко”, разказа в шоуто интересният актьор.

Преди да стане Сюмюл ага обаче Селим е работил година и половина в цирка на братя Балкански в България. “Бях илюзионист заедно с Дима, удивителен мъж. Научих много неща от него. Животът в цирка е много интересен. От там разбрах много за актьорската игра.”