Носорогът – медийната звезда в Южна Африка

668 животни са избипи от бракониери през 2012 г.

Носорогът бе определен за медийна звезда на 2012 г. в Южна Африка, заради широкото отразяване на бракониерството, на което е жертва това животно, предаде АФП, позовавайки се на съобщение на Националния клуб на журналистите.

Историите за бракониери, ловуващи носорози, бяха широко отразени от медиите през цялата година, както в самата страна, така и в международен план. Бракониерството достигна рекорд през 2012 г. с 668 убити носорози в страната.

Избиването на дебелокожите тревопасни засенчи в медиите смъртта на 34 миньори стачници, застреляни от южноафриканската полиция в платинената мина Лонмин през август, както и други политически теми, обзели Южна Африка.

В Южна Африка обитават три-четвърти от близо 20 000 бели африкански носорози и 4800 черни носорози, които са на изчезване.

За пет години броят на убитите носорози в страната се покачи от 13 през 2007 г., на 448 през 2011 г., за да достигне 668 миналата година.

Носорозите стават жертва на засиленото търсене на техния рог, на който в Азия приписват всякакви лековити и превантивни качества, недоказани обаче от медицината.