Нападателят Октай много силно искал да е член на ДПС

Най-доброто от печата

20-01-2013, 06:44

Снимка:

Пиер Петров

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Преди 3 месеца братята Енимехмедови са осъдени от бургаския районен съд по дело за хулиганство.

Октай Енимехмедов, който насочи пистолет към главата на Ахмед Доган, е брат на самоукия танцьор Метин Енимехмедов, който спечели ферари в надпреварата "Танцувай с мен", организиран от "Шоуто на Слави".

Октай е на 25 г. Роден е в Бургас и живее с майка си в бургаския кв."Славейков". Преди 5 г. кандидатства в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Приемат го в една от най-престижните специалности "Строителство на сгради и съоражения". В столицата живее на квартира. Две седмици преди конференцията на ДПС празнува рождения си ден. Управител и собственик на фирма. Криминално проявен и съден за хулиганство заедно с брат си.

Като ученик Октай тренира бокс, докато батко му Метин обира овациите с танцувалните си умения.

"Октай беше прекъснал за една година, но през тази отново поднови следването си. Той е с година по-голям от нас. Сега сме пети, последен курс. Не изглежда агресивен, учуден съм, че е посегнал по този дързък начин на Ахмед Доган. Изключително рядко говори. По време на лекции в университета седи сам. Не знам дали винаги е бил такъв и какво се е случило с него през последната година, когато е бил прекъснал обучението си", разказва негов състудент.

В редките случаи, когато Октай разговаря, то е с турски студенти и на турски език, припомнят си и други колеги. Младежът обаче знае перфектно български и в началото никой не подозирал, че е от турския етнос.

Неуспелият стрелец не е разполагал с много пари и не е парадирал с добро материално положение. Колегите му често го виждат да се вози в метрото.

През 2009 година регистрира фирмата си "Нетуърк Стръкчър". Според данни от Търговския регистър дружеството не е осъществявало дейност.

Докато е ученик в Бургас, Октай Енимехмедов тренира бокс. Част е от отбора "Победа Черноморец". Участва в тима на юношите старша възраст. 

Най-големият му успех на ринга е второ място на републиканското първенство за юноши през 2006 година. Покрай спортните си занимания Октай се познава с много бъдещи звезди на кървавия ММА спорт, но той избира друг път - да стане студент и да търси реализация в София. Въпреки това е регистриран за притежание на наркотици, побои и дребни кражби от времето, когато е бил юноша и се е движил в спортните среди.

Докато учи в столицата, Октай Енимехмедов не пропуска всяка възможност да се върне в Бургас, където постоянно живее брат му Метин. Баткото е атракцията по заведенията и Октай се възползва от това, за да привлича погледите върху себе си.

Братята Енимехмедови осъдени за хулиганство преди 3 месеца
Само преди три месеца, на 27 септември 2012 година, братята Енимехмедови са осъдени от бургаския районен съд по дело за хулиганство. Звездата Метин отнася хиляда лева глоба, а пишман стрелецът по Доган - само 500. И двамата са освободени от наказателна отговорност.

На 24 юли 2011, Бургас. Метин отива в "Буда Бар" заедно с двама приятели. Настаняват се на бара и поръчват питиета.

Метин вижда, че в заведението е и брат му Октай с гаджето си. При Октай пристига и един от придружителите на Метин. Той е бос и охранителите на бара му правят забележка и го молят да се обуе. В този момент настава меле.

Пазачите са от фирма Ви Ти Ай, която се спряга за близка до Маргините. Охранителите налитат на Метин Енимехмедов. Когато вижда това, боксьорът Октай кипва и скача на бой. Бодигардовете успяват да изтласкат братята извън заведението. Докато ги изкарват навън, единият от охранителите е сериозно набит от Октай.

Мелето продължава и извън заведението. Един от пазачите сваля черната си тениска и застава срещу братята гол, в едната ръка държи нож, в другата електрошокова палка. Тръгва да ги гони. Успява да халоса Метин по главата.

Побеснял от това, Октай започва да гони охранителя. Метин се съвзема и тръгва след тях. Бодигардът успява да се върне в бара. Когато Метин и Октай пристигат, там вече чака патрулка от Второ РПУ. Униформените ченгета виждат как Метин и Октай гонят бодигарда, за да го пребият. 

"Гръмнаха брат ми", крещи Октай на полицаите, които го усмиряват с белезници и заедно с Метин го качват на задната седалка на патрулката.

Двамата негодуват, че са задържани и че са жертви в ситуацията. Не се подчиняват на полицаите и излизат от колата. Окованият в белезници Октай тръгва да влиза в заведението, за да се саморазправи с нападателя.

Ченгетата отново го хващат и го притискат до патрулката. В този момент Октай започва яростно да блъска главата си в стъклото на автомобила и го чупи. В същия момент Метин рита вратите на колата, а после започва да гъне ламарината й с ритници. 
Така освен щетите в бара братя Енимехмедови причиняват повреда и на полицейския автомобил.

Отведени са в РПУ-то и скоро са пуснати. Срещу тях е образувано досъдебно производство.

"Подсъдимите са осъществили непристойното си поведение на обществено място на улицата пред заведение, посетено от много хора. Демонстрирали са, че не се смятат за обвързани със спазването на общоприетите норми за поведение в присъствие на органи на реда и се отнасят към тях с явно пренебрежение", пише в мотивите по присъдата им.

Октай Енимехмедов е контактувал с турски студенти, учещи във ВИАС, и в последно време е симпатизирал на партията на Касим Дал. Това разказали пред полицията някои от най-близките хора на задържания за нападението над Ахмед Доган мъж. Приятели на арестувания 25-годишен студент твърдели, че Октай ходел на сбирки на партията на Дал, но полицията тепърва ще проверява дали това е вярно и има ли нещо общо с нападението.

Октай бил много амбициозен и някои от близките му смятат, че може да се е съгласил да извърши подобно нападение, ако някой му е обещал, че това ще го издигне или пък ще получи сериозна материална облага.

Още когато идва в София, Октай Енимехмедов е търсил контакти с младежкото ДПС, за да се влее в редиците на партията. Според него само така е можел да пробие в живота. Усилено търси поприще, различно от шоу-образа на брат си. Октай не е бил член на ДПС, въпреки огромното си желание. Предполага се, че биографията му на криминалнопроявен е попречила на това.

Според психолози възможно е желанието на Октай към изява да го е подтикнало към това да организира "шоу" с пистолет, насочен към главата на Ахмед Доган. 

Според тях в защитната си теза в следващите дни, когато ще се работи с него, за да се установят мотивите му, той ще твърди, че е направил опита за покушение над Доган на шега. 

Категорично е установено, че Октай Енимехмедов не е психично болен, защото е носил наказателна отговорност за хулиганските си прояви.

Полицейските служби, освен че разследват мотивите за нападението, са нащрек да не възникне някъде етническо напрежение в страната. Следели се и действията на крайните националисти у нас, за да не предприемат някакви извънредни действия, заради които да ескалира допълнително напрежението в някои региони на страната.