Да се учим в крак с времето

Мисия София

20-01-2013, 10:55

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Двойкаджии стават отличници с видеоуроци

Онлайн уроци помагат на учениците с образованието

Напоследък интернет сайт с онлайн уроци набира голяма популярност в България както сред ученици, така и сред учители.

Младият Дарин Маджаров прекъснал докторантурата си в Белгия и се върнал в родината си, за да разработи новаторската образователна интернет платформа - сайтът www.ucha.se.

Към средата на януари в "Уча се" има над 770 урока, гледани близо един милион пъти. Уроците са по всички гимназиални предмети и покриват учебен материал между пети и единадесети клас. Подготвените задания са резултат от сътрудничеството между учител по съответния предмет и "актьор", който ги представя по забавен за учениците начин.

"Набляга се главно на визуализацията. Например, ако има една задача с дърво в нея, дървото се рисува, а не се изписва с думи", каза Дарин.

Сайтът съществува вече от около 11 месеца. Следва плана на министерството на образованието и взема решения за тематиката на уроците според одобрените от него учебници, които децата ползват в училище. Дарин е издържал проекта със собствени средства, преди да спечели доверието на инвеститорите oт фонда LAUNCHub, занимаващ се с разработването на нови идеи в България и превръщането им в печеливш бизнес.

"Уча се" е един от деветте избрани сред 500 проекта, състезавали се в конкурс и получава 30 хиляди евро. Според Дарин участието на инвеститорите дава възможност на екипа от около 15 човека да се съсредоточи изцяло върху разработването и разширяването на проекта. Допълнителна инвестиция до 200 хиляди евро е обвързана с добри бъдещи резултати. Ще са необходими около 700-800 хиляди лева, за да се осъществи целият проект. До този момент нито стотинка не е похарчена за реклама, сайтът набира популярност главно от уста на уста и от медийното внимание, на което "Уча се" се радва. Дарин е проучвал възможностите за помощ от държавата за проекта, но предпочел да потърси помощ от частния сектор. Сега обмисля варианти за европейско финансиране.

На въпроса как смята на направи сайта печеливш, Дарин Маджаров отговори, че идеалният вариант би бил от реклама, като уроците останат безплатни, но не изключва възможността да се въведе минимална такса, в случай, че не успеят да се самоиздържат. Според него издръжката от реклама би била най-безболезнения начин за потребителите.

"За частни уроци в България се дават около 150 милиона лева годишно, като това е долната граница. Пари, които са в сивия сектор на икономиката, но все пак са от обществено значение. Един частен урок средно върви между 10 и 30 лева на час. Дори и услугата да стане платена, то сумата би била минимална част от цената на частните уроци," каза Дарин.

В момента за сайта знаят едва около 15 процента от потенциалните потребители, твърди младият човек. "В България има около 650 000 ученици, около 50 000 учители и около 1 300 000 родители, които биха могли да се възползват от ucha.se. Между 10 и 15 хиляди са гледаните дневно уроци," обясни той.

Според автора на сайта подобна платформа не би могла да измести образованието в класическия си вид, че по-скоро би могла да допринесе за успеха на учениците като паралелна образователна структура, която се прилага съвместно с училищата.

Дарин разказа и историята на учителка по химия, която се свързала с него. В класовете имало трудности по химия и успехът на учениците варирал между Среден 3 и Добър 4. "Направихме заедно видео уроци в стила на "Уча се" и учениците се подготвиха по тях. Успехът на следващото контролно беше 92 шестици от общо 102 оценки", похвали се той.