Лютви Местан определя "покушението" като нападение срещу демокрацията

Побоят над т.нар. нападател обаче той нарече тактично "съхранение"

"За съжаление, отекна изстрел преди всичко в усещанията на всички делегати и на всички наши членове и симпатизанти, които наблюдаваха директно в ефир висшия форум на ДПС", драматично се изказа пред БНР председателят на ДПС Лютви Местан.

"Аз ще бъда най-щастливият политик, ако обществото ни е толкова зряло, че да възприеме това покушение срещу лидера на ДПС не просто като покушение срещу един политически лидер и членовете на партията, която той ръководи, а се възприеме като покушение срещу българската демокрация спрямо близо 8 млн. български граждани", продължи високопарно той.

Лютви Местан бил изумен от "интерпретациите", както ги нарече той, на случилото се вчера. Явно господин Местан подценява наблюдателността на осемте милиона българи, чиято демокрация така отвержено защитава.

Той подчерта, че нито криминалното минало на извършителя, нито още по-малко етническата му принадлежност ще снемат тази теза. "За нас това беше опит за убийство при това ритуално, показно символно убийство, защото беше показно трябва да си дадем сметка, че всички, които бяхме вътре и наблюдаваха в ефир тази уродлива изява на езика на омразата на анти-ДПС агресията усетиха, че дулото на този пистолет се опира до собственото ни чело. За това беше и толкова силен шокът", жалва се още Местан.

Според него, ръководството на партията е овладяло ситуацията. "Аз, г-н Бисеров, д-р Чакъров, ние обкръжихме нападателя и всъщност го съхранихме. Ние го изведохме от залата и това е много важно да се чуе. Час и 13 минути ние чакахме полицията да дойде да си го прибере. Буквално виках от трибуната къде са полицаите, да го приберат, след като няколко души направихме кордон около нападателя, въпреки силната емоция, защото ние не сме от вчера", каза предстедателят на ДПС. Вероятно под "съхранение" Лютви Местан има предвид побоя, който десетина души оказа над човека, който се води нападател.